EPA/MICHAEL REYNOLDS

Obamini suradnici napali Trumpa oko poginulih vojnika

Suradnici bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame u utorak su se obrušili na sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa zbog tvrdnje da bivši američki predsjednici nisu tijekom mandata u Bijeloj kući kontaktirali članove obitelji vojnika koji su poginuli u borbi.

Trump, čija je izjava naišla na kritike, nema dokaza kojima bi potkrijepio dvoju tvrdnju, a koja se ubrzo pokazala netočnom. On je to izjavio na konferenciji za novinare kada je upitan zašto još uvijek nije reagirao na pogibiju četvero američkih vojnika koji su 4. listopada ubijeni u Nigeru iz zasjede.

Na pitanje zašto nije reagirao na smrt vojnika, Trump je kazao da će prvo uputiti pisma obitelji, a potom ih “u dogledno vrijeme i nazvati”.

Bivši glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Obame, Josh Earnest, u utorak je kazao da je Obama uvijek “iskazivao veliko poštovanje …za sve one koji su podnijeli najveću žrtvu za domovinu”. Činio je to raznim posjetama i susretima, kao i telefonskim pozivima i pismima, pojasnio je Earnest.

Trump, koji je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, kritizirao je svoje prethodnike zbog načina na koji su pristupali pogibiji američkih vojnika.

“Ako pogledate Obamu i druge predsjednike, većina njih nije telefonski zvala obitelji (…) pisali su pisma, ja radim i jedno i drugo”, kazao je Trump.

Također je dodao da mu je rečeno da je Obama ponekad zvao, a ponekad nije.

“Prestanite lagati – vi ste predsjednik”, poručio mu je Eric Holder, bivši Obamin glavni državni odvjetnik.

Komentiraj