O vladinim mjerama oglasili se “Umirovljenici zajedno” upozorenjem na posljedice limitiranja cijena

Autor:

19.08.2022., Zagreb - S mirovinama koje ce za kolovoz biti isplacene u rujnu umirovljenici mogu ocekivati povecanje od nesto iznad 6 posto. Razlika ce biti isplacena i za mirovine za srpanj, a indeksacija je provedena zbog rasta cijena i rasta placa u Hrvatskoj.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Stranke umirovljenika okupljene kao “Umirovljenici zajedno” u ponedjeljak su upozorile na moguće umjetno kreiranu nestašicu proizvoda te zatvaranje ‘malih’ dućana, referirajući se na najave malih trgovaca da će iz ponude povući proizvode kojima je limitirana maloprodajna cijena.

“Je li moguće da će nakon paketa mjera neki trgovci iz ponude povući artikle kojima je Vlada limitirala maloprodajnu cijenu? Ako se to dogodi moglo bi doći do puno većih problema od samih cijena. Prijeti li nam možda umjetno kreirana nestašica ulja, brašna, mlijeka, svinjskog i pilećeg mesa?”, pitaju Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika.

Uz napomenu da je najugroženiji dio stanovništva, među kojima prednjače umirovljenička domaćinstva, s velikim odobravanjem dočekao ograničenje cijena za devet prehrambenih artikala koje je Vlada donijela prošli tjedan, stranke umirovljenika u priopćenju upozoravaju da su već samom primjenom stigli i prvi ozbiljniji problemi.

Jedan dio trgovaca je iz svoje ponude jednostavno izbacio navedene artikle pravdajući se na razne načine, a glavni je da to čine radi navodnog izbjegavanja kršenja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi kojim je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene, upozoravaju “Umirovljenici zajedno”.

Napominju kako se svi žale da su im nabavne cijene više od onih koje je Vlada odredila kao maloprodajne.

“Naravno da će državni inspektorat od Vlade brzo dobiti upute kako se ponašati u navedenom slučaju kod nadzora trgovaca”, dodaju.

No unatoč tome, ističu da i dalje ostaje otvoreno pitanje tko će u lancu, krenuvši od samog proizvođača pa sve do krajnjeg trgovca na malo, snositi teret moguće negativne razlike u cijeni.

A znamo da na slobodnom tržištu nitko ne želi raditi s uračunatim minusom u poslovanju, upozoravaju.

Jasno je, dodaju, da su ovom mjerom limitiranih cijena ne/namjerno favorizirani veliki trgovački lanci koji zbog nabave velikih količina u pravilu znatno jeftinije ili uz veći rabat kod dobavljača plaćaju ‘sporne’ artikle, nego što iste mogu nabaviti ‘mali’ trgovci.

“To zapravo znači da se limitiranim cijenama u maloprodaju navedenih artikala ‘veliki’ trgovci zbog mjera Vlade neće naći u minusu”, pojašnjavaju umirovljeničke stranke.

Naglašavaju da bi zbog toga ubrzo moglo biti velikih problema ako država pomogne malim trgovcima s nekom subvencijom u nabavnim cijenama, jer će to “dovesti u nepovoljan položaj ‘velike’ trgovce”.

S druge strane, ističu “Umirovljenici zajedno”, ako država ne pomogne malim trgovcima mnogi će, da bi izbjegli gubitke u trgovini, te artikle jednostavno izbaciti iz ponude čime će svjesno umanjiti prihode, a time naravno i potencijalnu zaradu.

“Gledajući malo unaprijed jasno je da svaki mali trgovac mješovitom robom bez osnovnih artikala u ponudi poput ulja, šećera ili brašna može slobodne odmah zatvoriti svoj dućan”, zaključuju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.