O sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja telefonski razgovarali Putin i Macron

Autor:

epa10161599 French President Emmanuel Macron (R) holds talks with German Chancellor Olaf Scholz on the energy crisis via video link, at the Elysee presidential palace in Paris, France, 05 September 2022.  EPA/LUDOVIC MARIN / POOL  MAXPPP OUT

EPA/LUDOVIC MARIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, rekao je Kremlj u nedjelju.

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za “apolitičnom interakcijom” uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema priopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

“Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama”, rečeno je.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane.

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.