Novu sezonu u HNK Varaždin otvorila dječja predstava “Krokodil Marko”

Autor:

18.05.2020., Varazdin - Nakon 147 godina uredjuje se pozornica HNK u Varazdinu, radovi vrijedni 850 tisuca kuna.rPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja , Pixell

Premijernom izvedbom predstave za djecu “Krokodil Marko”, u nedjelju je počela nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Prema motivima slikovnice Ivane Gulijašević ‘Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom’, tekst je napisala Vesna Kosec- Torjanac koja je ujedno i dramaturginja, dok režiju potpisuje Dubravko Torjanac.

Autorica teksta je istaknula da je cilj da djeca steknu afinitet prema kazalištu, uz lijepu poantu, misao ili rečenicu te da se mogu igrati scena iz predstave, pjevušiti pokoji song.

„Svega toga ima u našoj predstavi koja ima nekoliko tema, a to su nesigurnost, vrijednost onoga što posjedujemo, što jesmo jer krokodil Marko živi u svom blatnjavom jezercu i ništa mu ne fali, ali kad mu netko drugi kaže da ima puno ljepših mjesta, kreće na put oko svijeta”, rekla je Kosec-Torjanac.

Taj je svijet, dodala je, osmišljen dinamično i jezično, tako da djeca mogu čuti različite jezike, od čakavice, do kajkavštine.

„Taj svijet je Lijepa naša i time smo dobili i na komičnosti scena”, kazala je Kosec-Torjanac.

„Krug na pozornici jest i nije Hrvatska, jest i nije svijet. Priča postavlja pitanje i drugosti i toleriranja nečega što je tuđe”, rekao je redatelj Torjanac te istaknuo da im je prvi cilj da se djeca dobro zabave.

Scenograf i kreator lutaka u predstavi “Krokodil Marko” je Ivan Duić, skladatelj Vid Novak Kralj, a glume Marko Cindrić te Filip Eldan i Nikša Eldan koji je i asistent redatelja.

Cindrić je u varaždinskom HNK pet mjeseci, a istaknuo je da mu je rad s ansamblom “veliki gušt”.

„Doista uživam, dobro se slažemo i atmosfera je odlična. Ovo je suvremena, plemenita predstava, lijepo kazališno putovanje za djecu”, kazao je Cindrić.

Nakon premijerne izvedbe, predstava ‘Krokodil Marko’ u varaždinskom će kazalištu biti igrana i naredne tri nedjelje, 18. i 25. rujna te 2. listopada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.