Gospodarstvo
Decoration icon

zamrzavanje cijena

Novotny: “Rast cijena će usporavati. Ljudi gledaju račune, vide da nemaju dovoljno novca”

Autor:

17.06.2021., Opatija - Otvorenje Dana Hrvatske komore inzenjera gradjevinarstva u centru Gervais. Damir Novotny.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Ekonomski analitičar Damir Novotny u subotu je za N1 komentirao pad inflacije u odnosu na kolovoz kao i što možemo očekivati u budućnosti.

“Zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj nije bilo inflacije pa nije neobično da se oko naglog rasta cijena dogodila histerija, javnost je reagirala burno. Iako mi ekonomisti znamo da je inflacija poput viroze, dođe i prođe. Mi od devedesetih nismo imali snažan rast cijena, ali nakon pandemije potrošači su htjeli više trošiti. Hrvatska je u smislu potrošnje imala snažan rast potrošnje i 2021. i 2022., a kad je velika sklonost potrošnji, cijene rastu. Očekivali smo to, ali smo očekivali i usporavanje rasta cijena“, rekao je o značanijem padu inflacije koji je Hrvatska zabilježila te koliko je opravdana panika oko rasta cijena.

Smatra da bi do pada došlo i da Vlada nije zamrzavala cijene. “Uvjeren sam da bi se pad cijena dogodio u svakom slučaju. Vjerujem potrošačima, oni bi bili racionalni. Došlo bi do usporavanja u svakom slučaju u cijeloj eurozoni. Uspostavi se ravnoteža ponude i potražnje, to bi se dogodilo svakako. Možemo očekivati nastavak usporavanja i jer potrošači gledaju račune i vide da nemaju dovoljno novca”, naglasio je.

Novotny je dodao da unatoč anketama, nemamo pravu sliku o financijskoj snazi kućanstava. “Najugroženije skupine, uglavnom umirovljenici, gledaju to skeptično. Novca očito u kućanstvima ima jer inače ne bi došlo do inflacije. U Hrvatskoj nema dovoljno konkurencije, ponude roba, puno uvozimo i onda mora doći do povećanja cijena”, pojasnio je za Dnevnik N1 televizije.

Komentirajući rast cijena sirove nafte rekao je da tu ne očekuje značajnije šokove. “Rast cijena će usporavati, a to može pokvariti Vladina intervencija u cijene i povećanje plaća u javnom sektoru”, zaključio je Novotny.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.