Novogodišnji koncerti u ‘Zajcu’: Orijentalne boje i atmosfera bajki i mitova

Autor:

HNK Ivan pl. Zajc

‘1001 noć’ naslov je ovogodišnjih novogodišnjih koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra a pod dirigentskim vodstvom njihova šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela, za koje se uvijek traži ulaznica više, a na programu su 27., 28. i 29. i 30. prosinca 2021. s početkom u 20 sati.  

Osim veselo se opraštati od stare u optimstičnom očekivanju nove godine, ovaj put Riječanke i Riječani će uz glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra i maestra Egela moći obilježiti i početak 2022. jer je 3. siječnja na programu, po prvi put, i – repriza Novogodišnjeg koncerta.

Tu je i Dječji novogodišnji koncert zadnjeg dana 2021. godine u podne, pod dirigentskom palicom Stjepana Vugera, čiji je program  osim terminom izvedbe, i svojim programom odnosnom njegovim trajanjem prilagođen djeci za koju su osigurane i gratis ulaznicu dok ih plaćaju odrasli u njihovoj pratnji.

HNK Ivan pl. Zajc

“Prilikom odabira programa za tako veliki događaj kao što je novogodišnji koncert, ambicija nam je s jedne strane bila izvesti neka od najpopularnijih djela klasične glazbe koja će očarati našu publiku, a s druge strane stvoriti zaokruženu večer koja ima priču, par sati koji će pratiti publiku i nakon što koncert završi. Tema ‘Tisuću i jedna noć’ čudesna je tema koja je nadahnula generacije umjetnika pa tako i mnoge skladatelje da stvore neka od svojih najboljih djela. Tema otvara polje orijentalnih boja i atmosfere kao i svijet bajki, mitova i čuda. Možda će neke iznenaditi da je i Strauss, kao nezaobilazni skladatelj svakog novogodišnjeg koncerta, napisao nekoliko opereta temeljenih na tom svijetu. A u našoj koncertnoj večeri publika će čuti njegov valcer ‘1001 noć'”, najavljuje temperamentni i virtuozni maestro Valentin Egel koji je oduševio prošlosezonskim Novogodišnjim koncertom.

Ovogodišnji koncert odjekuje Orijentom inspiriranim  glazbenim pričama poput bajkovite priče o ‘Aladdinu’ Carla Nielsena, uzbudljive suite ‘Šeherezada’ Nikolaja Rimskog-Korsakova, Egipatskog marša i valcera ‘Tisuću i jedna noć’ Straussa mlađega, a čut će se i isprepletanje dvaju svjetova – ruskog i orijentalnog u popularnim ‘Polovjeckim plesovima’ zasnovanim na folklornoj glazbi iz opernog  remek-djela ‘Knez Igor’ Aleksandra Borodina. Na programu su i djela inspirirana europskim bajkama i mitovima: moćna ‘Priča’ Jeana Sibeliusa te Preludij romantične opere ‘Lohengrin’ Richarda Wagnera.

Od drugih Staussovih polki i valcera na programu su i Trič-trač polka, Ruže s juga te Pod gromovima i munjama.

Vjerojatno ne treba ni spominjati iščekivani, završni Radetsky marš bez kojeg nema novogodišnjeg koncerta.

Podsjetimo, tradicionalni novogodišnji koncerti u ‘Zajcu’, u svečanom, blagdanskom ozračju, vrhunski su glazbeni doživljaji  i društveni događaji koji se ne propuštaju. Novogodišnji koncert prvi se put našao na repertoaru riječkog HNK Ivana pl. Zajca 30. prosinca 1982. godine. Ubrzo je koncert, u posebno svečanom blagdanskom ozračju, postao jedan od najomiljenijih i najposjećenijih kazališnih programa pa se, tijekom dvadeset godina, i broj njegovih izvedbi povećavao.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.