Novo čitanje djela Miroslava Krleže – bez ideoloških predrasuda

Autor:

Školska knjiga

U Zagrebu je u petak predstavljeno prvo, raskošno opremljeno kolo ‘Djela Miroslava Krleže’, koje sadržava petosveščani roman ‘Zastave’, pjesničku zbirku ‘Balade Petrice Kerempuha’ i knjigu političkih eseja ‘Deset krvavih godina’.

Riječ je o velikom projektu Školske knjige i HAZU-a koji će četiri kola obuhvatiti 28 svezaka proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i dnevničkih zapisa velikoga književnika. Svako djelo u tome višegodišnjem projektu bit će popraćeno iscrpnom znanstvenom studijom akademika Krešimira Nemeca o značenju Krležina djela u hrvatskoj književnosti 20. stoljeća i kronologijom autorova života i rada – Miroslav Krleža iz godine u godinu – raskošno opremljenom mnogobrojnim fotografijama.

Svečanost su otvorili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta Iva Hraste-Sočo. O velikom, nacionalno važnom projektu objavljivanja Djela Miroslava Krleže govorili su predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul, autor znanstvenih studija o djelu Miroslava Krleže akademik Krešimir Nemec i urednica edicije Miroslava Vučić, glavna urednica u Školskoj knjizi. Svečanost je vodila Zrinka Turalija, a ulomke iz Krležinih djela kazivali su glumci Joško Ševo i Adam Končić.

Školska knjiga

“Otkad se 1914. godine pojavio na književnoj pozornici pa do današnjega dana Miroslav Krleža izaziva brojne kontroverzije i oprečne ocjene. Razlog je jasan: Krleža nikada nije bio ‘samo’ pisac nego je ispunjavao golem prostor u hrvatskoj kulturi, društvu i politici. Projekt Djela Miroslava Krleže, koji realiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Školska knjiga, pokrenut je s nakanom vraćanja na ishodište – Krležinim djelima, književnom tekstu. Edicija je zamišljena kao izbor onoga najboljega iz djela Miroslava Krleže (‘the best of’), a taj izbor ujedno pokazuje zašto je Krleža stup hrvatskoga književnog kanona. Budući da suvremeni čitatelji više nisu opterećeni pseudoliterarnim, najčešće ideološkim predrasudama, otvara se i put u novo, postideološko čitanje djela velikoga majstora”, istaknuo je akademik Krešimir Nemec.

“Svojim intelektualnim angažmanom Krleža je snažno obilježio kulturni i politički život u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a njegov je opus trajno svjedočanstvo o idejnim i političkim nemirima hrvatske inteligencije. Veliko književno blago koje nam je podario jedan od najvećih hrvatskih pisaca posljednjih je pola stoljeća nepravedno zapostavljeno”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul.

Školska knjiga

“Neki su Krleži osporavali hrvatstvo zbog njegovih političkih stavova, međutim nitko ne bi trebao pristupiti hrvatskoj politici ako nije pročitao Krležinih Deset krvavih godina. Tko god je čitao njegove romane, drame, eseje, dnevnike, putopise, novele i druga djela, uvjerio se da je Krleža gorljivi Hrvat, kao što je to istaknuo hrvatski pjesnik i prevoditelj, akademik Nikola Milićević. Krleža je oblikovao domoljubnu paradigmu mnogih intelektualaca koji su u vrijeme Hrvatskog proljeća pronašli nadahnuće u njegovim književnim djelima. To je jedan od mnogih razloga zbog kojih Školska knjiga i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti vraćaju čitateljima Djela Miroslava Krleže. Svaki naslov obogaćen je književnoznanstvenim osvrtom akademika Krešimira Nemeca koji će na nov način pridonijeti kvalitetnijem čitanju i razumijevanju djela gorostasa hrvatske književnosti”, naglasio je Žužul.

Prema riječima glavne urednice Školske knjige i urednice Djela Miroslava Krleže Miroslave Vučić, erudicija i znanstvena aparatura akademika Krešimira Nemeca, na kojima počivaju znanstvene studije o Krležinu djelu, kruna su ovog projekta i komparativna prednost izdanja HAZU i Školske knjige u odnosu prema prethodnim izdanjima Krležinih djela. “Današnjem čitatelju naviknutu na brze i kratke informacije akademik Nemec dao je ključ kako čitati Krležine Zastave na više od 1900 stranica ili pak političke eseje okupljene pod naslovom Deset krvavih godina koji tako britko seciraju politički kontekst 20. stoljeća. Uvjereni smo u to da će višegodišnji projekt Djela Miroslava Krleže pridonijeti kvalitetnijem razumijevanju književne ostavštine toga hrvatskog erudita i književnog velikana te da su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Školska knjiga trenutačno jedine institucije u Hrvatskoj koje, zahvaljujući svojim stručnim timovima, mogu uspješno ostvariti taj ambiciozni projekt od nacionalne važnosti”, istaknula je Miroslava Vučić.

Školska knjiga

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt kazao je da je Krleža bio jedan od najistaknutijih Akademijih članova, a od 1947. do 1957. i njezin potpredsjednik koji je presudno utjecao na programski, organizacijski pa i politički profil Akademije.  “Svojim djelom i ukupnim značenjem Krleža pripada hrvatskom panteonu u kojem stoji uz bok velikanima poput Vrančića, Boškovića, Tesle, Mohorovičića, Meštrovića, Ružičke i Preloga, a to mu je mjesto osigurao njegov nevjerojatan literarni opus, najznamenitiji u hrvatskoj književnosti 20. stoljeća. Slavimo ovdje jedan od najvećih i najkompleksnijih opusa u hrvatskoj književnosti, u svim žanrovima. S ovim prvim kolom Krležinih djela možemo ustvrditi da su HAZU i Školska knjiga potvrdile koliko je Krleža i danas, četiri desetljeća nakon smrti, aktualan i živ pisac. Rekli bismo: Krleža redivivus. Njegovo djelo neizmjerna je riznica mudrosti”, rekao je akademik Neidhardt.

Prvo, raskošno opremljeno kolo Djela Miroslava Krleže sadržava sedam svezaka – petosveščani roman Zastave, čije je posljednje izdanje objavljeno 2000. godine, te pjesničku zbirku Balade Petrice Kerempuha i knjigu političkih eseja Deset krvavih godina, posljednji put objavljenu 1971. Svi navedeni naslovi mogu se nabaviti u knjižarama i webshopu Školske knjige.

 

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.