Jurica Galoic/PIXSELL

Novinari i HND traže omogućavanje izravnog praćenja izbora rektora

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednice Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.

U apelu proslijeđenu sveučilišnu Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom nije, naime, predvidjela da te sjednice Senata budu otvorene za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enes Midžić objasnio je da je odluka o pozivu predstavnika javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Kako se navodi, predsjednik Izbornoga povjerenstva preporučio je pak rektoru Borasu da, na odgovarajući način, omogući novinarima da prate proces izbora rektora.

Rektor Boras nije se očitovao o toj preporuci, a novinare je Sveučilište obavijestilo da će, nakon završetka sjednice Senata zatvorene za javnost, biti održana konferencija za novinare.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND). Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova Tv.

HND u potpunosti podržava zahtjev kolegica i kolega za sjednicama otvorenima za javnost, podsjećajući da su ranije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu novinari mogli pratiti. Odustajanje od već dostignutih standarda, pogotovo u trenutku kada traje proces izbora rektora, HND smatra neopravdanim i protivnim obavezi Sveučilišta da njegov rad bude javan.

Pravo javnosti da zna osigurava se kroz omogućavanje novinarima da prate sve važne aktivnosti na Sveučilištu.

Iz tog razloga HND se priključuje zahtjevu novinara koji prate područje obrazovanja, naveo je predsjednik HND-a Saša Leković.

Komentiraj