Novi vjetrovi Fažane: “Sugrađani će sudjelovati u unosnim projektima, a mladi neće odlaziti”

Autor:

25.02.2021., Fazana - 
Zgrada Osnove skole u Fazani. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

U susret predstojećim lokalnim izborima, u želji za odgovornijim i transparentnijim upravljanjem općinom Fažana, skupina dobronamjernih i društveno aktivnih mještana pokrenula je formiranje nezavisne liste građana za Općinsko vijeće. Žele pokazati kako se može bolje i transparentnije upravljati resursima općine i u tom smislu će, kažu, konkretne ciljeve aktivno predstavljati i nadopunjavati u otvorenom dijalogu sa sugrađanima.

Pokretači inicijative “Novi vjetrovi Fažane” su Sandi Lanča koji će biti i nositelj liste te Tatjana Margan Fabretto, Ivan Pavelić, Dubravka Kezele, Vedran Rabar i Lidija Udovički.

Pozivaju sve mještane da im se pridruže, ne samo kao sugovornici, suradnici i birači nego i kao mogući kandidati na listi za Općinsko vijeće.

Svi zainteresirani mogu ih pronaći na internetskim stranicama www.novivjetrovifazane.com kao i na Facebook i Instagram stranicama gdje sugrađane očekuju s prijedlozima i gdje su svi uvijek dobrodošli iznijeti razmišljanja, prijedloge i probleme.

Kandidati nezavisne liste građana Novi vjetrovi Fažane poručuju da će se zalagati za nužna poboljšanja u radu općine i Općinskog vijeća te se unaprijed odriču vijećničke naknade, a u korist dobrobiti naših umirovljenika i primatelja socijalne pomoći. Prije izbora jasno poručuju kako neće pristati na koalicije i zakulisne kompromise zbog ostvarivanja stranačkih i osobnih interesa, koji se prečesto stavljaju ispred najboljih interesa i najhitnijih potreba nestranačkih mještana naše općine.

Nadalje, svojim djelovanjem žele biti izravan glas građana kako bi cjelokupna zajednica učinkovitije sudjelovala u odlukama vijeća, te putem vijeća kontrolirala rad općinske uprave u cilju podizanja razine kvalitete života svih stanovnika Fažane, kao i kreiranja raznovrsnijih i kvalitetnijih poslovnih perspektiva za djecu.

Činjenica je kako je Fažana iznimno napredovala u proteklih dvadeset godina, u smislu povećanja broja turista i povećanja općinskog proračuna, ali nažalost, činjenica je da taj razvoj većini mještana općine Fažana nije donio očekivan porast standarda, kao niti dugoročne, kvalitetne poslovne perspektive mladima, koji napuštaju Fažanu, kažu nezavisni kandidati.

Neriješena osnovna pitanja

Mišljenja su kako je nedopustivo što je trenutačni vladajući saziv Općine bio nesposoban u proteklih dvanaest godina iskoristiti šansu enormnog punjenja proračuna od masovnog turizma, a ne uraditi ono što im je prva dužnost – osigurati budućnost za mlade naraštaje.

Također, smatraju da je omasovljenje turizma bez jasne vizije i donesene objedinjene strategije razvoja, rezultiralo kaotičnim razvojem sredine i za sobom ostavilo puno neriješenih osnovnih problema kao što su: kanalizacija, oborinske vode, ugostiteljski i drugi otpad, urušavanje luke, parkinzi, invalidski pristupi javnim ustanovama i površinama, cjelodnevna igraonica za djecu predškolskog i školskog uzrasta, stalni prostor za okupljanje i djelovanje mladih…

U budućem mandatu Općinskog vijeća Fažane obećavaju da će njihovi vijećnici usmjeriti napore prema kreiranju većeg broja stalnih radnih mjesta kao i raznovrsnih novih izvora prihoda za sve mještane Fažane. Inzistirat će da planirane kapitalne investicije na preostaloj zemlji u vlasništvu općine Fažana budu uvjetovane dioničarskim pravom sudjelovanja sugrađana u tim unosnim projektima. Poručuju kako su zapuhali Novi vjetrovi Fažane, pozivaju građane da im se pridruže i unaprijede njihov mali dio istarskog raja za buduće naraštaje i za opći boljitak svih mještana općine Fažana.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.