Novi ‘verbalni rat’ Esih i Plenkovića u Saboru

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih u srijedu je na Aktualnom prijpodnevu u Saboru noptužila premijera Andreja Plenkovića da je dio odnarođenih vladara te ustvrdila da se vodi perfidni rat protiv suverenih europskih nacija. Njeno pitanje upućeno premijeru bilo je o marakeškom Globalnom kompaktu.

“Odavno se pokazali da vam za sudbinu histeričnih Hrvata, kako ste rekli davno, nije stalo…Zašto se toliko država članica Eu protivi sporazumu ili o njegovom skorom usvajanju vode burne rasprave. Zašto kad je riječ o katalogu mjera, unatoč monitoringu i riječi obveza koja se navodi pedesetak puta. Zašto za razliku od Vas koji ste izrazili tako čvrst i nepokolebljiv stav, vlast koja predstavlja te države sebi dopušta da podilazi pritiscima stručne javnosti i volji naroda?”, pitala je Esih.

Plenković ju je, pak, pohvalio što je postavila drugo zastupničko pitanje. “Dokument o kojem govorite Globalni kompakt, je pokušaj odgovora UN-a na fenomen koji se dogodio 2015. i 2016. godine. Na općoj skupštini sudjelovala je predsjednica i inoministar Miro Kovač koji su pozdravili newyoršku deklaraciju… Pregovori su se vodili na razini stalnih misija. Na dokument je od samog početka jedino stavila rezervu Mađarska…Taj dokument je usuglašen, nitko nije vidio tako dramatičnu političku bombu koja ja bačena u raspravu. Nitko to ne vidi osim određenih aktera i političkih stranaka, sličnih po svjetonazoru, koji nastoje uloviti koji politički poen. Poanta dokumenta je da regulira zakonite migracije”, rekao je Plenković i poručio kako oni u tom dokumentu ne vide problem.

Esih je kazala kako ona nije zadovoljna odgovorom, ali je uvjerena da Jean-Claude Juncker je. “a mislim da ovo sve potvrđuje Vaše i njegove strahove da onih koji brinu o sigurnosti svoje granice ima apsolutno svugdje. Zovu se narod. Svih odnarođenih vladara apsolutnih istina nema tako puno, ali ste dobro raspoređeni. Imate vlast, moć, rastačete tradicije, uništavate nacije, stvarate nadvladu. Svjesno relativizirate posljedice i time izazivate nemire i ratove, a u kojima nikad sami ne sudjelujete jer zašto biste krvarili…. Gospodine Plenkoviću hrvatski narod od vas ne očekuje da budete diplomat, poliglot, supereuroman, nego da budete državnik i vođa naroda koji će reći ne perfirndom i tihom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama pa tako i Vašoj, hrvatskoj. Vaši izbori određuju našu budućnosti u ovome ratu anemija Vam nije opravdanje”, zaključila je Esih.

Komentiraj