Novi HRejting o udomljavanju djece od strane istospolnih parova

U posljednjem HRT-ovom istraživanju HRejting za veljaču, fokus je stavljen na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje udomljavanje djece istospolnim parovima. Anketu je za HRT provela agencija Promocija plus na najvećem uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti 95%.

Na pitanje “Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?” 63,7% ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom – ne podržava, dok ih 31,5% potpuno ili uglavnom – podržava. 4,8% ne zna ili se ne može odlučiti.

Kada to pitanje rasčlanimo prema biračima stranaka, 52,1% birača SDP-a podržava pravo istospolnih parova da udomljuju djecu, ne podržava njih 45,4%. Ne zna 2,5%.

HDZ-ovi birači, u velikoj većini od 86,9%, ne podržavaju to pravo, 8,6% ga podržava, a ne zna 4,5%.

Oni koji bi glasali za Nezavisnu listu Miroslava Škore također u velikom postotku, 83,3%, ne podržavaju; 13% podržava, a ne zna 3,7%.

I većina birača Mosta, 69,2%, ne podržava to pravo, podržava ga 23,1%, ne zna njih 7,7%.

Birači HNS-a također ga u većini, 57,1%, ne podržavaju, 42,9% podržava, neodlučnih nema.

Golema većina birača IDS-a, 83,3%, podržava pravo istospolnih parova na udomljivanje, nitko se nije izjasnio da ga ne podržava, a ne zna njih 16,7%.

U postotku većem od 80 posto to pravo ne odobravaju oni bez završene škole i s osnovnom školom, dok 60 posto ispitanika sa završenom srednjom školom ne odobravaju, a 36% ga odobrava.

Fakultetski obrazovani ispitanici podijeljeni su: njih 47,4% odobrava pravo istospolnih partnera na udomljivanje, 45,9% ne odobrava.

Kao razloge zbog kojih se protive tomu da istospolni parovi udomljuju djecu, za više od polovine, 55,2%, razlog protivljenja jest to da dijete treba oca i majku, dok je su za 14,7% Bog i priroda s razlogom dali mogućnost biološkog razmnožavanja samo partnerima različitog spola.

Među razlozima onih koji podržavaju to da istospolni parovi udomljuju djecu, za njih 41,1% spolna orijentacija ne bi smjela biti kriterij za udomljivanje, a 24,6% podržava odluke koje smanjuju utjecaj Crkve na društvena zbivanja.

Komentiraj