Novi automobili od 7. srpnja 2024. trebat će imati 10 dodatnih sigurnosnih sustava

Autor:

Ford

Nova EU odredba uključuje sustav autonomnog kočenja, ‘crnu kutiju’, tempomat, sustav upozorenja na pospanost i pozornost, pomoć za ograničenje brzine…

Na cestama EU-a je u 2023., prema neslužbenim podacima poginulo 20.400 osoba što je jedan posto manje nego u 2022. Razmjerna godišnja smrtnost u prometnim nesrećama je 46 na milijun stanovnika, što je neprihvatljivo.

Budući da se prema statistikama EU-a, do 95 posto svih prometnih nesreća može se pripisati ljudskoj pogrešci uvodi se odredba kojom će novi automobili od 7. srpnja trebati imati 10 dodatnih sigurnosnih sustava doprinositi povećanju sigurnosti i smanjenju broja prometnih nesreća.

Planira se do 2038. spasiti 25.000 života i spriječiti 140.000 teških ozljeda u prometu. Nova vozila homologirana do 6. srpnja 2024. neće trebati imati te sustave.

Sustav aktivne pomoći za održavanje trake
Lane Keep Assist, sustav aktivne pomoći za održavanje trake, koji pri brzinama većim od 60 km/h upozorava i pomaže vozaču (svjetlosnim i zvučnim signalom, kočenjem i zakretanjem volana) dosad se nalazio prvenstveno u srednjoj i višoj klasi. Sada je obvezna za sva vozila i primjenjuje se pri brzinama iznad 60 km/h.

Crna kutija
Slično ‘crnoj kutiji’ u zrakoplovima, bitni parametri koji se odnose na moguću nesreću pohranjuju se anonimno (nije predviđeno korištenje za policijske provjere poštivanja prometnih propisa). Cilj je osigurati učinkovitu istragu nesreće i analizirati učinkovitost sigurnosnih sustava.

Pomoć za ogrančenje brzine
Intelligent Speed ​​​​Assistant (ISA) prikazuje detektirano ograničenje brzine te upozorava vizualnim i zvučnim signalom kada se prekorači najveća dopuštena brzina ili automatski smanjuje vozilo na propisanu najveću brzinu.

Zaštita glave od udarca
Posebno bi pješaci i biciklisti trebali imati koristi od proširene zone udara glave. Zahtjevi testova sudara trebali bi se pooštriti, posebno u područjima gdje dolazi do udara glavom – prednji dio vozila, vjetrobransko staklo…

Upozorenje na umor i pozornost
Sustav upozorenja na umor i pad pozornosti vozača bitno će pomoći smanjenju rizika nesreće, izazvanih umornim vozačima. Ovi sustavi nadziru fizičko stanje neizravno, metodom umjetne inteligencije kojom se otkrivaju obrasci vožnje ili upravljanja koji ukazuju na smanjenu budnost zbog umora.

Sustav autonomnog kočenja
Sustav autonomnog kočenja u nuždi samostalno koči vozilo u opasnim situacijama ili pruža potporu tijekom kočenja. Iznimno koristan za sprječavanje naleta na pješaka, drugo vozilo, prepreku te pomaže pri grešci/nepažnji vozača i drugih sudionika u prometu

Sustav aktivne pomoći pri napuštanju trake
Upozorenje o napuštanju voznog traka u nuždi je sustav pomoći vozaču koji bi trebao upozoriti vozača, a ovaj sustav omogućava ciljane korekcije volanom u svrhu vraćanja vozača na ispravnu putanju.

Svjetlo kočnice u nuždi
Sustav, poznat i kao adaptivna kočiona svjetla, signalizira drugim sudionicima u prometu kada naglo koče. Ubuduće sva stražnja svjetla moraju svijetliti prilikom kočenja pri brzinama iznad 50 km/h.

Pomoć pri vožnji unatrag
Sustavi koji su namijenjeni pomoći u otkrivanju nezaštićenih sudionika u prometu iza vozila prilikom vožnje unatrag bitan su doprinos sigurnosti. Sjetimo se nesreće na Bundeku, kad je neoprezan vozač Hitne pomoći ozlijedio troje maloljetnika

Sučelje za blokadu paljenja osjetljivu na alkohol
Novi će automobili imati standardizirano sučelje na koje se može spojiti uređaj za blokadu paljenja s osjetnikom na alkohol, čija ugradnja zasad nije navedeno propisom.

Svi navedeni sustavi bitno će pomoći povećanju sigurnosti u prometu, i to je dobra vijest. Loša, za većinu naših kupaca: zbog toga će novi automobili poskupjeti, za 5 do 10 posto.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.