Nove prometnice dobivaju i energetski učinkovitu rasvjetu

Autor:

FOTO: Grad Nova Gradiška

Grad Nova Gradiška nastavlja sa 657.117,88 eura vrijednim projektom ‘Rekonstrukcija Kožarske i dijela Psunjske ulice’ kojim će se urediti jedna od najfrekventnijih prometnica koja vodi i do novih bazena

U Gradu Nova Gradiška nastavljaju s novim investicijama namijenjenim podizanju razine komunalnih usluga i standarda na dobrobit građana. Jedna od takvih je i projekt „Rekonstrukcija Kožarske i dijela Psunjske ulice“, namijenjen uređenju jedne od najfrekventnijih prometnica koje povezuju sjeverni i zapadni dio grada.

Projektom vrijednim 657.117,88 eura planira se rekonstruirati 375 metara Kožarske ulice te Psunjska ulica u duljini od 119 metara. Važnost te investicije leži i u činjenici da se na toj trasi nalaze značajni objekti kao što su zgrada HEP-a, Stanica za tehnički pregled s Auto-klubom, zatim autoškola s poligonom te ustanova za obrazovanje odraslih.

Radovi na uređenju Psunjske ulice završeni su u roku dok je etapa koja obuhvaća Kožarsku ulicu tehnički zahtjevnija, uz konzolno postavljenu pješačku stazu iznad potoka Šumetlice. FOTO: Grad Nova Gradiška

Zbog posjećenosti navedenih objekata iznimno je značajno što se ovom investicijom planira izgraditi i devet novih parkirnih mjesta, od čega jedno za osobe s invaliditetom. Ovom prometnicom dolazi se do Gradskih bazena, još jedne značajne gradske investicije, koje je Grad Nova Gradiška prije dvije godine uredio i stavio u funkciju s pripadajućim parkiralištem.

U svrhu povećanja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti građevine, na predmetnom zahvatu instalirat će se novi stupovi i svjetiljke s LED izvorima svjetlosti koji su s energetskog stajališta učinkovitiji, imaju dulji vijek trajanja i niže troškove održavanja, ne zagađuju okoliš i ne sadrže opasne tvari, troše manje energije te doprinose smanjenju CO2 i ugljičnog otiska. Vrijednost projekta prepoznali su i u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje ga sufinancira u iznosu od 38.000,00 EUR kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.

Na trasi investicije nalaze se značajni objekti kao što su zgrada HEP-a, Stanica za tehnički pregled, autoškola…

Budući da se projekt odvija kroz dvije faze, radovi na uređenju Psunjske ulice završeni su u roku dok je etapa koja obuhvaća Kožarsku ulicu opsežnija i tehnički zahtjevnija te je predviđen dulji rok izvedbe. Kako ističe gradonačelnik Grada Nova Gradiška Vinko Grgić, posebnu pozornost građana i posjetitelja trebala bi privući pješačka staza čije postavljanje je planirano iznad korita potoka Šumetlice.

Naime, sa zapadne strane Kožarske ulice izvest će se konzolna pješačka staza uz obrambeni zid potoka Šumetlice dužine 110 m. Na dionici uz potok upravo se izvodi složen zahvat proširenja prometnice iznad samog vodotoka. Na odgovarajući temelj ispod trupa ceste oslonit će se armirano-betonska konzola koja će nositi budući nogostup.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.