Nova zvijezda crnogorskih izbora: “Đukanovića ću poslati u političku mirovinu”

Autor:

epa10531936 Montenegro's Presidential candidate Jakov Milatovic (L) and his wife Milena Milatovic (R) wait to cast their ballots during the first round of the Presidential elections in Podgorica, Montenegro, 19 March 2023. Some 540,000 eligible voters are casting their ballots to chose the next President of Montenegro.  EPA/BORIS PEJOVIC

EPA/BORIS PEJOVIC

Iako Crnogorce 2. travnja čeka drugi krug predsjedničkih izbora, u nedjelju navečer, nakon proglašenja neslužbenih rezultata u prvom krugu, kandidat izvanparlamentarnog pokreta Europa sad, Jakov Miletić, definitivno je postao zvijezda političkog neba.

U svom govoru nakon objave rezultata, naglasio je kako su pobijedili svi oni diskriminirani, koji su baklju slobode nosili 30 godina. Kratko, odmjereno i jasno, aktualnom predsjedniku poručio je da će ga “poslati u političku mirovinu”.

Milo Đukanović osvojio je 35,3 posto glasova birača, a Miletić je dobio 28,9 posto. Tijekom noći, kako su se glasovi prebrojavali, Đukanovićeva prednost u odnosu na mladog vođu proeuropske stranke stalno se smanjivala.

Treći po broju glasova je Andrija Mandić, čelnik prosrpske Demokratske fronte, za kojeg se očekivalo da će se u drugom krugu sučeliti s vođom DPS-a. Analitičari ističu da bi se u tom slučaju Milo Đukanović mogao mirno i neopterećeno prepustiti drugom krugu, no za dugogodišnjeg crnogorskog lidera opterećenog brojnim kriminalnim aferama, odlučujući krug ipak će donijeti žestoku borbu.
Crnogorsko biračko tijelo, kako je vidljivo iz izbornih rezultata, poklonilo je povjerenje novim, mladim snagama.

Jakov Milatović, ekonomist koji se nakon fakultetske diplome usavršavao na respektabilnim sveučilištima u Oxfordu, Rimu, Beču i Illinoisu, već se dokazao kao ministar gospodarstva u vladi Zdravka Krivokapića, a kao njegov najveći plus navodi se povećanje socijalnih naknada, što u globalnim gospodarskim okolnostima nije zanemarivo. Građani su mu dali povjerenje već prošle godine, kad je njegova Europa sad odnijela pobjedu na lokalnim izborima.

Vođa demokrata Andrija Mandić već je pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Milatovića, očekuje se da će to učiniti i Aleksa Bečić. Njih trojica, naime, ukupno su osvojili više od 60 posto glasova birača.

Milatovića je podržao i premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. On je istaknuo da kandidat pokreta Europa sad ima njihovu apsolutnu podršku u drugom krugu.

“S aktualnim predsjednikom države Milom Đukanovićem odlazi i Demokratska partija socijalista, a Crna Gora se vraća sebi i svom daljnjem napretku”, poručio je Abazović. Zaključio je i kako se pokazalo da je Crna Gora na pravom putu.

“Mirno i dostojanstveno u nove pobjede”, pozvao je Abazović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.