Nova tribina – Zašto se mrzimo i kroz glazbu?

Autor:

Zagreb: U dvorani Muzičke akademije održana tribina Glazba mržnje 21.02.2019., Zagreb - U dvorani Muzicke akademije odrzana je tribina Glazba mrznje u ciklusu javnih tribina o mrznji. Na tribini su ggovorili Mile Kekin, Mojca Piskor, Aleksandar Sasa Antic i Mladen Tarbuk. Moderator tribine bio je novinar i glazbeni kriticar Dubravko Jagatic.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

U sklopu ciklusa javnih dijaloških tribina „Zašto se mrzimo?“ koje istražuju fenomen mržnje, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u četvrtak, 21. veljače, održat će se tribina Glazba mržnje. Tribina se održava u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu.

Iako se o tome vrlo malo govori, brojni su primjeri iz glazbene prošlosti i sadašnjosti koji svjedoče o glazbi koja je stvorena iz mržnje, javno se izvodi iz mržnje i potiče i širi mržnju. Brojni su povijesni i suvremeni primjeri u kojima je glazba zlouporabljena u svrhu diskriminativnih i netolerantnih ideologijskih, političkih, kulturnih i društvenih projekata, postajući nekad i njihov trajni zaštitni znak. Riječ je i o glazbi koja je manipulacijom postala glazba mržnje prema drugima i drugačijima. Riječ je i o glazbi koja je nekada poticala na mržnju, ali se društveni kontekst promijenio, pa je ostala samo glazba, čiju smo prošlost zaboravili, možda i oprostili. Govor o glazbi mržnje je potreban i radi novih upozorenja koja će možda spriječiti ponovni uzlet glazbe mržnje. O svemu tome na tribini Glazba mržnje govorit će dirigent, skladatelj i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Mladen Tarbuk, etnomuzikologinja i docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Mojca Piškor, skladatelj i član grupe TBF iz Splita Aleksandar Saša Antić i Mile Kekin, skladatelj i pjevač grupe Hladno pivo iz Zagreba, a tribinu će moderirati glazbeni kritičar i novinar Nacionala Dubravko Jagatić.

Organizatori su se pobrinuli i za glazbene brojeve koje će izvesti skladatelj i dramski pisac Mate Matišić, Kvartet Tuba XL, Mile Kekin, Ljubomir Puškarić, bariton i prvak Opere HNK u Zagrebu, Le Zbor, TBF i Sedam saksofona Muzičke akademije. Tribina Glazba mržnje održat će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u dvorani Bersa, u 19 sati. Besplatne ulaznice mogu se podići 45 minuta prije početka tribine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.