Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka (GKL) Rijeka Magdalena Lupi Alvir u petak je predstavila novu scensku igru “Čarobna svirala” autorice Almire Štifanić koja će se izvoditi u školama i dječjim vrtićima, a bit će i na programu 2. dječjeg festivala “Tobogan” ovoga ljeta u Rijeci.

Ta predstava je scenska igra, kojoj je ishodište u osnovnoj dječjoj potrebi za kretanjem, rekla je Lupi Alvir na konferenciji za novinare.

Kako je istaknula, kroz jednostavne vježbe djeca slušaju priču “Čarobna svirala” te tako obogaćuju jezični korpus i rekreiraju se. Uz autoricu, koja je i glumica GKL Rijeka, u predstavi sudjeluje i Alex Đaković, glumac-lutkar i sportaš zadužen za sportski dio te priče.

Predstava je namijenjena djeci, ali u njoj mogu sudjelovati i roditelji, odgajatelji ili učitelji.

“Čarobna svirala” postat će dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. i sastavni dio programske linije Dječja kuća.

Likovni identitet osmislile su umjetnice Andreja Jandrečić i Sara Ivančan.

Najavljujući gostovanja riječkog Gradskog kazališta lutaka Lupi Alvir rekla je da predstava “Wanda LaVanda” autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc tijekom ljeta ide na “malu turneju” pa će 28. lipnja gostovati na 58. Dječjem festivalu u Šibeniku, 29. lipnja na Festivalu levande u Velom Grablju, a 30. lipnja u Starom Gradu na Hvaru.

Osim toga, „Wanda LaVanda“ će otputovati u Atiju, na 17. Teheran Mobarak International Puppet Festival u Iranu, koji se održava pod pokroviteljstvom Centra dramskih umjetnosti Irana.

Festival ima veliku tradiciju; prvi je međunarodni kazališni festival nakon Islamske revolucije 1979. godine i jedan je od pet glavnih kazališnih festivala Irana. Održava se svake dvije godine, a GKL Rijeka je u njemu sudjelovao i 1996.  s predstavama “Pinocchio” i “Sabor ptica”.

Predstava “Zamrznute pjesme” autorice i redateljice Tamare Kučinović 17. rujna sudjelovat će na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF u Zagrebu.

Komentiraj