Nova knjiga psihologinje Mirjane Krizmanić otkriva zašto i kako lažemo

Nakladnik V.B.Z. objavio je novu knjigu Mirjane Krizmanić ‘Laži naše svakidašnje’, u kojoj se ugledna psihologinja bavi laganjem te otkriva zašto i kako lažemo.

Postoji li uopće život bez laži i laganja? Svatko od nas, neovisno o dobi, spolu, obrazovanju i svemu što nam se u životu jest i nije dogodilo, trebao bi pokušati zamisliti kako bi mu život izgledao bez laži.

Psihologinja smatra da bez laži ipak ne bismo mogli živjeti. Ni s drugima, ni sa sobom. Dobronamjerne, zaštitničke i milosrdne laži obogaćuju naše odnose i često nam pomažu da prebrodimo neke teške životne situacije i nastavimo uživati u životu. Laganje i njegovi pasivni oblici, zatvaranje očiju ili okretanje glave pred istinom, omogućuju nam katkad da zažmirimo pred vlastitim pogreškama, manama, slabostima ili nepoželjnim navikama.

No, s druge strane, laži nam mogu nanijeti mnogo štete pa tako ne treba opravdavati ni razumjeti zloćudne ili koristoljubive laži jer one uzrokuju mnogo toga lošeg i nepoćudnog u međuljudskim odnosima.

Laganje se u našoj kulturi uglavnom smatra negativnim ponašanjem i negativnom osobinom, a psihologinja u novoj knjizi ‘Laži naše svakidašnje’ s različitih aspekata propituje uzroke i posljedice laganja i objašnjava zašto nam je i u kojim situacijama katkad korisnije slagati nego sugovornika ili sebe suočiti s istinom.

Mirjana Krizmanić prošlog je mjeseca u Nacionalu najavila svoju novu knjigu. U razgovoru s Nacionalovom novinarkom Renatom Škudar objasnila je zašto političari lažu, kada lažu svjesno, a kada nesvjesno i zašto njihove laži „prolaze“ u predizbornim kampanjama, zašto Zagrepčani više vole trač nego istinu, imaju li pravosudne presude braći Mamić ikakvog smisla, kakve poruke hrvatsko pravosuđe šalje mladim generacijama i u što se pretvorila neovisna Hrvatska.

MIRJANA KRIZMANIĆ: ‘Zgromila me količina neznanja Davora Filipovića’

Komentiraj