Nova Gradiška dovršava kapitalne infrastrukturne projekte

Autor:

Grad Nova Gradiška

Investicijama u infrastrukturno uređenje najfrekventnijih područja, Nova Gradiška postaje ugodno mjesto za život svojih stanovnika i posjetitelja

Grad Nova Gradiška nastavlja s investicijama u infrastrukturno uređenje najfrekventnijih područja kako bi grad učinio ugodnim za život svojih stanovnika i sve češćih posjetitelja.

Pri dovršetku je projekt “Rekonstrukcija i uređenje gradske tržnice u Novoj Gradiški” u sklopu kojeg je izgrađen plato od vodonepropusne podloge, postavljeno 28 novih klupa s isto toliko nadstrešnica, ugrađena energetski učinkovita rasvjeta te riješena oborinska odvodnja. Kako je tržnica središnje mjesto susreta ponude i potražnje za prehrambene i druge proizvode OPG-ova i lokalnih proizvođača, rekonstrukcijom će se postići veća funkcionalnost i atraktivnost prostora u svrhu plasmana i promocije lokalnog gospodarstva. Ukupna vrijednost radova je 598.903,79 eura, a projekt je sufinanciran iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a u iznosu od 225.628,77 eura.

Jedna od najfrekventnijih zona u Novoj Gradiški je prilaz gradskom groblju, osobito tijekom blagdana Svih svetih. Projektom Rekonstrukcija Željezničke ulice od groblja do Ulice Seged uređen je dio Željezničke ulice od križanja s Kolodvorskom ulicom do sjevernog ulaza u gradsko groblje duljine 372 metra, napravljen kružni tok, izgrađeno 25 parkirnih mjesta, pješačka staza duljine 200 metara te izgrađen potporni zid na vodotoku potoka Šumetlice. Postavljeni su i novi unificirani kiosci u kojima će obrtnici prodavati svoje proizvode. Vrijednost investicije je 513.386,00 eura, od čega sufinanciranje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine iznosi 35.600,00 eura, dok je iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU osigurano 40.000,00 eura.

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, dipl. ing. arh., istaknuo je kako Grad ulaže značajna sredstva za poticanje i razvoj sporta i rekreacije. Značajan doprinos razvoju sporta predstavlja uređenje tribina s nadstrešnicama na stadionu NK Sloga, a rezultat je 870 sjedećih mjesta. Postavljen je i sanitarni čvor, a u tijeku je ugradnja rasvjete kojom će se osigurati uvjeti za igranje utakmica u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi. Projektom Rekonstrukcija atletske staze koju je sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta u iznosu od 132.476,00 eura uredit će se atletska staza na stadionu i pripadajuća borilišta.

Kako bi značajno smanjio troškove električne energije za zgrade društvene namjene, Grad Nova Gradiška instalirao je 8 integriranih fotonaponskih elektrana na krovove zgrada u vlasništvu Grada i gradskih tvrtki ukupne snage 100,8 kW. Aktivnost je dio projekta BIOSOL +, u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020., sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA fondova Europske unije u partnerstvu s Gradom Šapcem i LAG-om Zapadna Slavonija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 338.999,94 eura, od čega EU sufinancira 220.000,00 eura.

Jedan od projekata je uređenje tribina s nadstrešnicama na stadionu NK Sloga, dok su pri dovršetku rekonstrukcija tržnice i prilaz groblju. FOTO: Grad Nova Gradiška

OZNAKE: nova gradiška

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.