Norveška i Finska suočavaju se s rekordnim izbijanjem ptičje gripe: “Patogena varijanta kružila među galebovima”

Autor:

Pixabay

Norveška i Finska se ove godine suočavaju s rekordnim izbijanjem ptičje gripe koja je izazvala pomor tisuća galebova i drugih vrsta, ugrozila stoku i dovela do ograničenja putovanja u nekim područjima, rekli su dužnosnici.

Ptičja gripa proteklih godina kruži Europom te je u svibnju i lipnju dovela do pomora milijuna ptica na francuskim farmama i poremetila opskrbu mesom i jajima.

Dužnosnici u arktičkom gradu Vadso, koji je dio norveškog okruga Finnmark, rekli su da su pronašli više od 10.000 mrtvih ptica na tom području, a norveška agencija za sigurnost hrane je u četvrtak uvela zabranu putovanja u trima prirodnim rezervatima.

“Izbijanja koja vidimo u različitim mjestima u Finnmarku ove godine su mnogo veća nego što smo ranije vidjeli u Norveškoj”, rekao je Ole-Herman Tronerud, glavni veterinarski dužnosnik u norveškoj agenciji za sigurnost hrane.

Soj virusa H5N1 se godinama širi među peradi i divljim pticama, no povremeno su u svijetu zabilježene i zaraze kod sisavaca poput mačaka, kuna i vidri.

Susjedna Finska je također objavila da su divlje ptice teško pogođene i da je soj H5N1 dosad pronađen u 20 farmi krzna, dok je ranije ovog tjedna taj broj iznosio 12.

“Potvrđeno je da je patogena varijanta kružila naročito među galebovima”, objavilo je u srijedu u priopćenju finsko ministarstvo za društvena pitanja i zdravstvo.

Tri agencije Ujedinjenih naroda su ovaj mjesec upozorile da su globalna izbijanja izazvala zabrinutost da bi se virus mogao prilagoditi te lakše prijeći na ljude, zbog čega su pozvale države da ojačaju nadzor nad bolestima i poboljšaju higijenske uvjete na peradarskim farmama.

Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je rizik za ljude od H5N1 i dalje nizak, no dodala da se izvješća o zarazama sisavaca trebaju pomno promatrati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.