Nobilo: Plenković nije preopasan tip. Meni ne može ništa, ali…

Autor:

04.04..2023. Zagreb-Odvjetnik Anto Nobilo.
 Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u razgovoru za N1 fijasko DORH-a u slučaju veliki Agrokor.

Anto Nobilo pojašnjava da su ljudi obuhvaćeni slučajem veliki Agrokor i dalje u istom statusu – oni su osumnjičenici sve dok traje istraga. Do zastare kaznenog psotupka rok je jako dug, pojašnjava odvjetnik, govoreći i da, kad se optužnica jednom podigne, više nema rokova. “Da su oni ostavili Optužnom vijeću da donese odluku, ono bi dalo fiksni rok za dovršetak istrage”, govori.

Što se tiče obuhvaćenih istragom u ovom slučaju, Nobilo kaže: “Ovo je najgora moguća stvar koja im se može dogoditi, to znam iz pozicije moje klijentice. Sve banke je doživljavaju kao osobu  s reputacijskim rizikom. Oni skupljaju sve medijske napise o Agrokoru i svemu što se događa, ona trpi svakodnevnu štetu, a tu je i psihološko opterećenje. To je šest, sedam godina pod opterećenjem i to je neugodan život, mnogima je život i upropašten zbog takvih postupaka”, kaže.

Nobilo kaže kako ne bi bilo velike koristi ni od odlaska na ESLJP jer bi se možda dobila neka “sitna odšteta”, ali se ne bi riješila stvar.

“Pitanje je u kojem roku DORH može napraviti novo vještačenje”, govori dodajući kako se u ovom slučaju još nije došlo ni do svih prigovora na optužnicu. “Mi imamo daleko većih kršenja zakona na štetu optuženika nego što je ovo vještačenje. Cijelu tu optužnicu treba demontirati i netko ozbiljan i stručan treba vidjeti što s tim predmetom.”

Ministar Malenica ranije u subotu je rekao kako je Ministarstvo spremno platiti novo vještačenje, ako ono bude potrebno. “Moraju”, kaže Nobilo o toj izjavi ministra. Novog vještačenja se, kaže, boji samo u slučaju da se napravi “fake vještačenje”, odnosno, da se ne bi našao netko tko će samo svojim pečatom potvrditi rezultate vještačenja koja je upravo palo i koje Nobilo uspoređuje s vrećicom graha iz koje netko izvlači samo bijela zrna, a ostavlja šarena.

Boji li se Plenkovića?

Na pitanje je li u strahu zbog etiketiranja svih onih koji mu se ne sviđaju, u koje je posljednjih dana intenzivno krenuo predsjednik Vlade Andrej Plenković, Nobilo kaže kako ga to zabavlja i kako smatra da “Plenković nije preopasan tip”.

“Očito ga je zasmetalo što sam ujutro na N1 rekao da je netko dao mig Ivanu Turudiću da se javi i taj se mig poonavljao cijeli dan. To mu je išlo na živce pa je, da bi izbjegao odogvor za to, jer je Turudić očito dobio mig, i dalje stojim kod toga, sve pretvarao u šalu. Nije mig, nego Rafalei”, kaže Nobilo.

Na pitanje koliko je to opasno, Nobilo odgovara: “To može biti opasno za vas. Rekao vam je da ste polulegalni, meni je to ličilo na prijetnju, da ćete sutra biti ilegalni i nećete raditi, on ima tu moć i to može. Ali meni ne može ništa, ja ovisim o neodređenom broju klijenata, meni on ne može ništa, vama može”, zaključuje odvjetnik u razgovoru za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.