Njemački vicekancelar objavio video protiv antisemitizma

Autor:

epa10925710 German Chancellor Olaf Scholz (R) sits next to German Minister for Economy and Climate Robert Habeck (C) and German Foreign Minister Annalena Baerbock (L) during a meeting of the German Security Cabinet in Berlin, Germany, 18 October 2023. The German Security Cabinet is an informal meeting convened by the German chancellor and takes care of issues of external and internal security.  EPA/CLEMENS BILAN

EPA/CLEMENS BILAN

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je u četvrtak da bi više čelnika u zemlji trebalo govoriti protiv antisemitizma, nakon što je prethodno objavio video koji je odmah postao viralan, u kojem je zatražio veću solidarnost sa Nijemcima židovskog porijekla.

Habeck je rekao da se odlučio na obraćanje putem videa nakon razgovora sa židovskim prijateljima i vođama židovskih zajednica u Njemačkoj.

Habeck je u četvrtak ujutro rekao kako se nada da će pomoći “malo razmrsiti zamršene rasprave”.

Video je objavljen u srijedu navečer i do četvrtka ujutro prikupio je više od 5 milijuna pregleda. U njemu je Habeck opisao slučajeve antisemitizma u Njemačkoj. Također je  osudio terorističke napade Hamasa u Izraelu 7. listopada kao “neprihvatljive” i rekao da oni zahtijevaju “oštar politički odgovor”.

Pozdravio je poruke solidarnosti s Nijemcima židovskog porijekla i osude Hamasa koje dolaze od  nekih muslimanskih skupina u Njemačkoj. “Ali ne svih, od nekih previše neodlučno, mislim da ih je ukupno premalo”, rekao je vicekancelar.

Habeck je također rekao da slučajevi antisemitizma među muslimanskim imigrantima u Njemačkoj ne bi trebali zamagliti činjenicu da postoje i mnogi drugi okorjeli antisemiti, posebno na krajnjoj desnici. “Iako se ekstremisti krajnje desnice sada suzdržavaju iz taktičkih razloga kako bi potaknuli huškanje protiv muslimana”, naveo je Habek.

Političari, uključujući one iz oporbenog konzervativnog bloka CDU/CSU, pohvalili su Habeckove primjedbe i jasnoću u gotovo 10 minuta dugom video obraćanju.

Karin Prien, potpredsjednica CDU-a, rekla je da je Habeck poduzeo “snažan, potreban nastup” u svom obraćanju “kao nitko drugi u ovoj vladi”.

Na pitanje ne bi li kancelar Olaf Scholz trebao održati takav govor, Habek je rekao da svi trebaju doprinositi raspravi o antisemitizmu te da i kancelar tome doprinosi i to čini na svoje načine.

OZNAKE: robert habeck

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.