EPA/OMER MESSINGER

Njemački socijaldemokrati žele reformu socijalnog sustava, demokršćani protiv

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) želi reformirati sustav potpore za dugotrajno nezaposlene i zamijeniti ga novčanom pomoći koja ne bi bila vezana uz nikakve uvijete, najavila je predsjednica SPD-a Andrea Nahles u subotu u gostujućem članku u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Novi oblik temeljne financijske pomoći za građane bi trebao biti dostatan za dostojan život i isplatu ove pomoći ne bi trebalo vezati uz nekakve uvijete poput aktivne potrage za novim radnim mjestom. Sankcije treba ukinuti jer one štete socijalnom zajedništvu u Njemačkoj“, pojasnila je Nahles.

Predsjednica SPD-a je naglasila kako treba ukinuti „nepovjerenje“ između primatelja pomoći i države. Uvjet za primanje pomoći za dugotrajno nezaposlene su brojni dokazi o materijalnom stanju te spremnost prihvaćanja „prikladnog“ radnog mjesta koje ponudi ured za zapošljavanje.

Ona je time konkretizirala prijašnje najave čelnika SPD-a u potrebi temeljnih reformi kod velikog dijela građana nepopularnih mjera koje je uvela socijaldemokratska vlada Gerharda Schroedera početkom prošlog desetljeća. Tada je uvedena nova vrsta pomoći za dugotrajno nezaposlene tzv. Hartz IV koja je donijela ukidanja mnogih povlastica.

Smatra se da je uvođenje tzv. Hartz IV mjere doprinijelo drastičnom padu popularnosti SPD-a koji trenutno uživa podršku svega 14 posto birača.

Nakon drastičnih gubitaka podrške birača na posljednjim lokalnim izborima u Bavarskoj i Hessenu, predsjedništvo SPD- a je najavilo „jačanje profila“ stranke kao tradicionalne stranke zaštitnice radnika i nižih slojeva društva.

Ukidanju sustava Hartz IV oštro se usprotivila demokršćanska Unija CDU/CSU, koalicijski partner SPD-a na saveznoj razini kao i sindikati.

„Zaposlenje je više nego samo zarada za život. Rad je važna socijalna komponenta i ljude treba poticati na rad“, rekao je predsjednik Saveza sindikata Njemačke (DGB) Reiner Hoffmann.

Ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) je odbacio zahtjeve za ukidanjem Hartz IV.

„Ovakvi prijedlozi su opasni i naštetili bi gospodarstvu“ rekao je Altmeier za dnevnik Die Welt. On je rekao da bi se SPD trebao „prestati sramiti“ svojih mjera u prošlosti koje su pridonijele gospodarskom oporavku Njemačke.

Komentiraj