Scholz najavio slanje oružja Ukrajini: “Ubojstva u Buči su ratni zločini, ne možemo prijeći preko toga”

Autor:

epa09868041 German Federal Chancellor Olaf Scholz speaks to the press in the federal Chancellery about an alleged massacre of Ukrainian civilians in the town of Bucha amidst the ongoing war in Ukraine, in Berlin, Germany, 03 April 2022. The incident near the Ukrainian capital of Kyiv, of which officials say evidence is mounting, was a 'deliberate massacre', said the country's foreign minister on 03 April.  EPA/ADAM BERRY / POOL

EPA/ADAM BERRY

Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči su krivi za ratne zločine i moraju odgovarati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu.

“To je nešto što ne možemo zaboraviti. Ne možemo prijeći preko toga da je ovo zločin. To su ratni zločini koje nećemo prihvatiti… oni koji su ovo učinili moraju odgovarati”, rekao je Scholz, govoreći o smrtima civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je stotine civila pronađeno mrtvo otkako su se ruske snage povukle iz Buče prošlog tjedna. Zamjenik gradonačelnika Buče je rekao da je više od 360 civila ubijeno, a između 260 i 280 zakopano u masovnoj grobnici.

Rusija je navode da su ruske snage poubijale civile u Buči dok su okupirale grad nazvala “čudovišnom krivotvorinom”, čija je svrha ocrniti rusku vojsku.

Scholz je govoreći na skupu ususret pokrajinskim izborima u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein rekao da će Njemačka nastaviti opskrbljivati Ukrajinu obrambenim oružjem kako bi poslala poruku da je predana očuvanju suvereniteta europskih država.

“Europske granice moraju ostati netaknute”, rekao je Scholz.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva “posebnom vojnom operacijom” radi demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je invazija nezakonita i neopravdana.

Ukrajinci tvrde da su našli grobnicu s ruskim vojnicima, Johnson u Kijevu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.