Njemačka zbog koronavirusa zatvorila još jednu klaonicu

Njemačke vlasti objavile su u četvrtak da su naredile zatvaranje klaonice u vlasništvu prehrambene grupe Toennies zbog širenja zaraze koronavirusom među radnicima.

Pogon Weidemark u Soegelu na sjeveru Njemačke mora u petak obustaviti klanje životinja, dovršiti pakiranje mesa do nedjelje i potom zatvoriti vrata, za početak na 22 dana, objavile su vlasti okruga Emsland.

Nešto više od stotinu radnika, od njih ukupno 2.000, testirano je pozitivno na koronavirus.

Toennies je priopćio da je proteklih dana u suradnji s vlastima okruga Emsland poduzeo niz mjera kako bi spriječio nove slučajeve zaraze, ocijenivši nalog o zatvaranju pogona suviše oštrim potezom vlasti.

Naglašavaju da su u Weidemarku radnike opremili visokokvalitetnim zaštitnim maskama FFP-2 i da ih svakodnevno testiraju na koronavirus. Te su mjere već postigle određene rezultate, tvrde u Toenniesu, najavljujući pravne korake protiv naloga vlasti u Emslandu.

Širenje zaraze koronavirusom u nekoliko njemačkih klaonica prisililo je tvornice za preradu mesa da prispitaju radni proces s obzirom na zabrinutost širom svijeta zbog rizika prijenosa virusa zrakom.

Njemačka mesna industrija ove se godine našla na udaru kritika zbog zapošljavanja radnika-migranata iz istočne Europe preko agencija, koje su radnike smjestile u skučenim objektima .

Loš smještaj i nadzor rada pospješili su zarazu koronavirusom, smatra javnost.

Parlament trenutno raspravlja o nacrtu zakona koji bi primorao mesare da radnike zapošljavaju izravno a ne preko agencija.

Toenniesov pogon za proizvodnju mesa u Rheda-Wiedenbruecku zatvoren je u lipnju na mjesec dana nakon što je oko 1.500 radnika testirano pozitivno na koronavirus.

Komentiraj