Njemačka “vrlo zabrinuta” zbog premlaćivanja izbjeglica na hrvatskoj granici

Njemačka je vlada reagirala na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih na teritorij Bosne i Hercegovine, poručujući kako je policijsko zlostavljanje izbjeglica i migranata neprihvatljivo, prenio je N1.

Christofer Burger, pomoćnik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebale biti u okviru humanitarnih standarda pod svim uvjetima, te da se treba pridržavati zakonodavstva Europske unije (EU) i međunarodnih zakona.

Burger je prokomentirao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe s fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju izbjeglice i nasilno ih usmjeravaju iz Hrvatske u BiH.

“Izvještaje i fotografije zabilježili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno riješe sve tvrdnje. Zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i europskim pravnim odredbama i poštovati ​​temeljne evropske vrijednosti”, poručio je Burger.

Ravnatelj policije: “Zbog nasilja nad migrantima suspendirali smo trojicu interventnih policajaca”

Komentiraj