NJEMAČKA Rasprava oko prijevremene smjene Angele Merkel

EPA/FELIPE TRUEBA

Unutar Kršćansko-demokratske unije (CDU) razvila se rasprava o prijevremenoj smjeni na kancelarskoj dužnosti koju bi, ponekim mišljenjima, od Angele Merkel trebala preuzeti njezina nasljednica na mjestu predsjednice stranke Annegret Kramp-Karrenbauer.

“Ispitivanja su pokazala da članovi CDU-a priželjkuju smjenu na vrhu stranke“, rekao je predsjednik CDU-ovog ogranka koji okuplja konzervativne dijelove stranke, Alexander Mitsch, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je zaključio kako je vrijeme da više odgovornosti preuzmu oni koji se zalažu za povratak CDU-a konzervativnim korijenima stranke. Riječ je o dijelu stranke koji se već dulje vrijeme zalaže za povratak konzervativnim korijenima stranke jer smatra da je CDU pod vodstvom Angele Merkel napravio uklon ulijevo. Taj dio stranke podupirao je u utrci za stranačkog čelnika Friedricha Merza, koji je na izborima izgubio od Kramp-Karrenbauer, za koji se smatra da nastavlja stranačku liniju Angele Merkel uz blaže priklanjanje nekim konzervativnim vrijednostima.

Mitch je u istom razgovoru izrazio mišljenje kako sadašnja demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel neć opstati do kraja izbornog razdoblja 2021.

„Mi u CDU-u ne možemo biti zadovoljni ovom koalicijom koja je sadržajno snažno pod utjecajem socijaldemokrata“, rekao je Mitch.

Nakon što se intenzivirala rasprava unutar CDU-a o mogućnosti promjene na vrhu vlade i prije Merkelinog najavljenog ostanka na kancelarskoj dužnosti do kraja izbornog razdoblja, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je zaprijetila izlaskom iz koalicije ukoliko Kramp-Karrenbauer prijevremeno preuzme kancelarsku funkciju.

Sama Kramp-Karrenbeuer, koja je u prosincu preuzela funkciju predsjednice CDU-a od Angele Merkel, odbacila je mogućnost preuzimanja vlade prije 2021.

„Trenutno ni unutar CDU-a niti SPD-a ne vidim neke relevantne snage koje bi se zalagale za prijevremenu smjenu. Mi želimo da Angela Merkel do 2021. ostane na čelu vlade“, rekla je Kramp-Karrenbauer za agenciju Reuters.

Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak je kritizirao konzervativni ogranak stranke zbog pokretanja rasprave o prijevremenoj smjeni Angele Merkel što, po njegovoj ocjeni, „šteti stranci“.

Prema ispitivanju javnog mnijenja TV postaje RTL, većina ispitanih, njih 67 posto, želi da Merkel do kraja mandata ostane na čelu vlade.

Komentiraj