Njemačka policija pokrenula je 45 istraga u vezi s kriminalnim dijelima počinjenima tijekom neonacističkog skupa i  protuprosvjeda u subotu u Berlinu na kojem su ljevičari napali skup.

Istrage su pokrenute zbog navodnih napada, remećenja mira, nanošenja štete vlasništvu, kršenja prava na okupljanje i pružanja otpora snagama sigurnosti, otkrila je u nedjelju glasnogovornica policije.

Više od 600 neonacista sudjelovalo je u maršu kroz berlinski okrug Friedrichshain kako bi komemorirali godišnjicu smrti Rudolfa Hessa, zamjenika Adolfa Hitlera.

Dočekalo ih je puno veći broj ljevičarskih protuprosvjednika od kojih su neki na njih bacali kamenje i boce. Policija tvrdi kako je uhitila 29 osoba, a da je šestero policajaca ozlijeđeno.

Marš ekstremne desnice najprije je planiran za zapadni okrug Spandau u kojem je Hess bio u doživotnom zatvoru dok se 1987. nije objesio u 93. godini.

Aktivisti zelenih, socijaldemokrata i njemačkih radničkih sindikata bili su među protuprosvjednicima koji su se okupili u Spandauu. Na terenu je bilo oko 2,3 tisuće pripadnika snaga sigurnosti.

Hess je u svibnju 1941. padobranom iskočio u Škotskoj u pokušaju da dogovori mir s Velikom Britanijom tijekom Drugog svjetskog rata gdje je uhićen te mu je nakon kraja rata na suđenju u Nuernbergu izrečena doživotna kazna zbog zločina protiv mira.

Komentiraj