EPA/Chris Gossmann

Njemačka policija izvršila pretres džamije i stanova u akciji protiv salafista

Njemačka policija je izvršila pretres jedne džamije i osam stanova u Hildesheimu, za koji se vjeruje da je leglo radikalne salafističke zajednice, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova pokrajine Donje Saske na sjeveru zemlje.

Njemačka je na visokom stupnju pripravnosti nakon niza napada otkako je od 18. srpnja ubijeno 15 ljudi, uključujući četiri napadača, a deseci su ozlijeđeni. Dva napadača, sirijski tražitelj azila i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana, bili su povezani s islamističkim militantima, rekli su dužnosnici.

Ministar unutarnjih poslova Boris Pistorius izjavio je da je do 400 policajaca, uključujući policijske komandose, bilo uključeno u pretrese u srijedu na području Hildesheima.

“Islamski krug (DIK) u Hildesheimu je nacionalno leglo radikalne salafističke scene koju sigurnosne vlasti Donje Saske nadziru već dugo vremena”, rekao je Pistorius.

Po njegovim riječima, pretresi su uslijedili nakon mjeseci planiranja i to je bio važan korak prema zabrani te udruge, za koju sigurnosne vlasti kažu da je radikalizirala muslimane i ohrabrila ih da sudjeluju u džihadu u zonama sukoba.

Brojni članovi islamske zajednice koja se okuplja u džamiji u kojoj je izvršen pretres otputovali su u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, dok se na obredima i u govorima poziva na “mržnju protiv nevjernika”, navodi ministarstvo.

U Njemačkoj je posljednjih godina zabilježen veliki porast broja ultrakonzervativnih islamista poznatih kao salafista i sada je ukupan broj simpatizera 8900, koji je skočio sa 7000 krajem 2014., rekli su njemački dužnosnici.

Komentiraj