NJEMAČKA Počelo suđenje zbog zlostavljanja azilanata

EPA/SASCHA STEINBACH

Pred pokrajinskim sudom u Siegenu u četvrtak je počeo sudski proces protiv 30 čuvara i zaposlenika jednog prihvatnog centra za izbjeglice i azilante optuženih da su sustavno zlostavljali i mučili štićenike doma.

„Optuženi se terete za uspostavljanje vlastite strahovlade u domovima te za zlostavljanje stanara. Već i najmanje prekršaje poput pušenja u zgradi, čuvari su kažnjavali zatvaranjem i zlostavljanjem. Riječ je o očitom primjeru uzimanja pravde u svoje ruke“, rekao je viši državni odvjetnik Christian Kuhli na početku suđenja.

Prema optužnici, osoblje prihvatnog centra za smještaj izbjeglica, od voditelja centra preko socijalnih radnika pa sve do čuvara, sudjelovalo je od rujna 2014. pa do sredine 2015., u zatvaranju štiećnika doma protiv njihove volje, u fizičkom zlostavljanju i drugim oblicima mučenja.

Svi optuženi bili su zaposlenici privatne tvrtke European Home Care koja je po nalogu savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, organizirala smještaj u bivšoj vojarni u gradiću Burbachu na zapadu Njemačke.

Za zlostavljanje javnost je doznala kada su mediji objavili sliku jednog od optuženih zaposlenika, a bio je to bivši policajac, kako premlaćenom azilantu, stanovniku prihvatnog centra, drži čizmu na glavi dok ovaj leži na tlu.

„To su slike kakve smo dotad poznavali samo iz logora Guantanamo“, kaže Kuhli.

Tjednik Der Spiegel usporedio je te fotografije s onima iz zatvora Abu Graib u Iraku gdje su američki vojnici mučili i ponižavali iračke zatvorenike.

Izbijanje afere Burbach izazvalo je veliki politički skandal te su poduzete mjere pa se osobe koje dolazi u bliski kontakt s izbjeglicama i tražiteljima azila danas temeljitije provjerava.

Komentiraj