Reakcije na bizarnu odluku suda: “Ovo iskače iz šešira za koji nismo smatrali da je takav”; “To je cenzura ‘unaprijed'”

Nakon što je sud donio skandaloznu odluku da portal H-alter i novinarka Jelena Jindra ne smiju više objavljivati tekstove i pisati o Poliklinici za zaštitu djece i njenoj šefici Gordani Buljan Flander, stižu reakcije.

“Nezabilježen je ovo slučaj pritiska na medije i mi ne možemo govoriti o demokratskoj i slobodnoj državi i o slobodnim medijima. Možemo samo pognuti glavu kad se govori o slobodnim medijima i ljudskim slobodama. SDP podržava HND i SNH i tražimo da se ovakva praksa ne događa u Hrvatskoj!”, kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović danas u Saboru.

Oglasilo se Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

“‘Rješenjem o osiguranju’ Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom ‘unaprijed’”, smatraju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. Njihovo priopćenje u cijelosti pročitajte OVDJE!

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić za N1 je rekla da je Grad Zagreb, kao osnivač Poliklinike, već trebao reagirati.

“Po samom nastanku te “zamolbe” odnosno prijetnje nekoga bez obzira upravno vijeće ili ravnateljica, Grad Zagreb je kao osnivač Poliklinike trebao reagirati. Ovo je nemjerljiva reputacijska šteta. Ovako delikatna ustanova sigurno treba biti u fokusu nove gradske vlasti, posebice zbog činjenice da se prilikom njihova dolaska na vlast baš o tome govorilo, da će uvesti transparentnost u javne ustanove pa i u sva tijela upravljanja Gradom Zagrebom. Mislim da se reakcija već trebala dogoditi”, rekla je Mamić za N1.

Istaknula je da je čudi da gradonačelnik Tomislav Tomašević nije donio odluku o smjeni ravnateljice Poliklinike.

“Ne treba niti javni natječaj, nego diskrecijsko pravo gradonačelnika da donese takvu odluku. Čudi me da je nisu donijeli. Očito je da se godinama sustavom socijalne skrbi dobro ne upravlja, problem je očito dubok i dugogodišnji”, rekla je Mamić.

Kako piše Index, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pokrenuti nadzor.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander neće biti smijenjena jer gradonačelnik za to nema direktne ovlasti.

I ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je odluku Općinskog suda u Zagrebu da zabrani novinarki Jeleni Jindra i portalu h-alter daljnje pisanje o Poliklinici za zaštitu zdravlja djece i mladih i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander.

“Načelni stav je da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezan za tekstove u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima. Na ovakav način zaustaviti, ako je točno to što se prenosi, novinara da dalje piše mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”, kaže ministrica.

“Ne mogu i ne smijem komentirati konkretan slučaj. Nisam još stigla pročitati tu odluku. Mi smo pokrenuli i radnu skupinu koja se bavi slap tužbama. Tu si i suci i novinari i predstavnici nakladnika, mi imamo dobro posložen uakonski okvir. Pokazuju se problmei u interpretaciji i odlukama i vjerujem da ćemo kroz proces rada na smanjivanju tog fenomena, i u suradnji s pravosudnom akademijom, onemogućiti ovakve situacije”, govori ministrica.

Na pitanje što ovo govori o Poliklinici ministrica kaže: “Ne mogu komentirati instrumente koje ljudi koriste kako bi zaštitili sebe ili instituciju koju zastupaju. Na svakom je pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje. Mogu samo reći da mi je neprihvatljivo da netko unaprijed onemogući novinaru da piše.”

“Koliko znam o tome resoru, on je zaista vrlo složen i radi se o vrlo osjetiljivim pitanjima. Kolegica Murganić je znala reći da u njenom resoru nema lijepe situacije”, kazala je ministrica na pitanje o sustavu socijalne skrbi i dodaje da se treba “suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova dok oni koji su nadležni sve ne provjere”.

Zabrana pisanja predstavlja cenzuru zaobilaznim putem

Urednik H-altera Toni Gabrić upozorio je u četvrtak da se u slučaju zabrane pisanja o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander radi o cenzuri zaobilaznim putem, a s njime se slaže i stručnjakinja za medijsko pravo i odvjetnica Vesna Alaburić.

“Ako se radi o zabrani pisanja o nekakvom tijelu javne vlasti ustvari se radi o cenzuri koja se provodi zaobilaznim putem”, rekao je Gabrić Hini.

S obzirom na to da Ustav jasno i nedvosmisleno zabranjuje cenzuru u Hrvatskoj, Gabrić smatra da se tu koriste neki drugi propisi i zakoni kako bi se ona ipak nametnula medijima.

“Po mom sudu to je nedopustivo. I sad možemo zamisliti situaciju ako taj presedan pusti korijenje i postane praksa može se dogoditi hipotetički da se Hini, Jutarnjem listu ili RTL televiziji sudski zabrani da piše o Vladi, odnosno da prati rad Vlade”, kazao je Gabrić.

Ocijenio je da je dominantna medijska politika u Hrvatskoj 30 godina više manje ista, a to je da sve što drugačije diše, ima drugačije mišljenje i diskurs te propituje centre moći treba uništiti.

“To je više manje vezano uz HDZ-a, da ne nabrajam pojedinačne slučajeve, a ovo sada iskače iz jednog šešira za koji nismo smatrali da je takav”, zaključio je Gabrić.

“Nadam se da će odluka biti ukinuta”

Odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić ustvrdila je da zabrana objavljivanja svakog, eventualnog budućeg medijskog priloga o nekoj osobi ili instituciji predstavlja arbitrarno, potpuno neopravdano dokidanje slobode medija.

Osnovno je stoga, smatra, takvu zabranu ocijeniti cenzurom.

Za zabranu objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih smatra da je presedan,  ali vjeruje da će odluka biti ukinuta u žalbenom postupku.

Obrazloženje zabrane, kaže ta odvjetnica, izaziva veliku zabrinutost nerazumijevanjem temeljnih pravnih načela zaštite slobode izražavanja, osobito kad se radi o raspravama o temama od javnog interesa.

“Kad bi stajališta suda iskazana u ovoj odluci postali dio prakse hrvatskih sudova, sloboda medija u našoj zemlji bila bi ugušena”, zaključila je Alaburić.

Nakon što je neprofitni portal H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”, u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je rješenje kojim se H-alteru zabranjuje objavljivanje tekstova o ravnateljici poliklinike.

Jedan od najtežih napada na medijske slobode

Odvjetnica Vanja Jurić komentirala je skandaloznu odluku suda koji je naložio portalu H-alter i novinarki Jeleni Jindri da više ne smiju objavljivati tekstove i pisati o Poliklinici za zaštitu djece i njenoj šefici Gordani Buljan Flander.

“Bez pretjerivanja, ovo je jedan od najtežih napada na medijske slobode uopće. Sud je jednom mediju, koji se bavio temom od vrlo ozbiljne društvene važnosti, zabranio svako buduće izvještavanje o radu javne ustanove i čelnoj osobi te ustanove. Zabrana je formulirana potpuno generalno, pa se, pravno i faktično, odnosi na sve teme koje se na bilo koji način odnose na profesionalno djelovanje tijela javne vlasti. Sud pritom nije zatražio nikakvo očitovanje medija ili novinarke koja je tekstove pisala, uz obrazloženje da takvo očitovanje nije potrebno za donošenje rješenja. Takva odluka nezabilježena je u praksi hrvatskih sudova, suprotna svim standardima Europskog suda za ljudska prava i, općenito, temeljnim načelima demokratskog društva. Ona otvara vrata svim državnim i javnim tijelima, političarima, dužnosnicima i svim drugim osobama da na isti način pokušaju zaustaviti novinarsko izvještavanje, s obzirom na to da je sada jasno da je sasvim moguće da će takve pokušaje odobriti sud”, komentirala je odvjetnica Vanja Jurić.

Reagirao i HND

Na odluku suda, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Njihovo priopćenje pročitajte OVDJE!

IZVANREDNI NADZOR: Na analizi slučaja sina Severine i Milana Popovića počelo se raditi već tijekom vikenda, van radnog vremena

Komentiraj