‘NISMO NA DALJINSKI!’ Kako su navijači u Njemačkoj ušli u ‘fajt’ s investitorima i pobijedili

Autor:

Rostock, Deutschland 17. Februar 2024: 2. BL - 2023/2024 - FC Hansa Rostock vs. Hamburger SV Im Bild: ferngesteuertes Auto mit weissem Rauch auf dem Spielfeld - gejagt von einem ordner - protest gegen investoren dfl /// DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. /// *** Rostock, Germany 17 February 2024 2 BL 2023 2024 FC Hansa Rostock vs Hamburger SV In the picture remote-controlled car with white smoke on the pitch chased by a steward protest against investors dfl DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and or quasi video Copyright: xFotostandx/xVoelkerx

xFotostandx xVoelkerx/GuliverImages

Bacali su teniske loptice i čokoladne novčiće na teren, ometali igru autićima na daljinsko upravljanje i avionima s dimnim bombama. Posljednjih mjeseci njemački nogometni navijači bacili su gotovo sve što su imali pri ruci prosvjedujući protiv stranih investitora koji žele povećati kontrolu nad njihovim voljenim klubovima.

Njihov uporni prkos, vođen duboko ukorijenjenim građanskim osjećajima, ovog se tjedna isplatio. Naime, Njemačka nogometna liga (DFL), koja je zadužena za Bundesligu, odustalla je od svojih planova za prodaju udjela, procijenjenog na oko milijardu eura, prihoda od medijskih prava privatnoj investicijskoj tvrtki.

Upravni odbor lige rekao je da neće nastaviti s dogovorom. Nadaju se, kako su istaknuli, da će okončati neviđeni val prosvjeda, koji je prekidao gotovo sve utakmice u dvije najbolje muške lige njemačkog nogometa od početka 2024. godine. Navijački ‘trikovi’ doveli su do dugotrajnih odgoda, čak i otkazivanja utakmica, za koje šefovi kažu da predstavljaju prijetnju integritetu njemačkog nogometa, piše Guardian.

Za navijače, s druge strane, ti su ‘trikovi’ bili plan koji je rezultirao neočekivanom pobjedom. Uspoređujući borbu s onom Davida i Golijata, navijačka skupina Unsere Kurve (Naše tribine) proslavila je odluku i istaknula: “U konačnici, ključ ovog uspjeha bili su ovi sveobuhvatni, te vrlo mirni i kreativni prosvjedi.”

Prošle subote, među najdramatičnijim akcijama, maskirani nogometni navijači Hansa Rostocka preskočili su reklamne barijere na utakmici protiv HSV-a i postavili dva autića na teren. Potaknuti gomilom, nastavili su ih vozikati daljinskim upravljačima preko travnjaka. Na autiće su ‘montirali’ baklje koje su izbacivale bijeli i plavi dim, boje njihovog kluba.

FOTO: EPA/Anna Szilagyi

Dok su navijači oduševljeno slavili, frustrirani dužnosnici su odmahivali glavama i prekrivali lica rukama, a dvojica redara izazvala su salve smijeha dok su pokušavali zaustaviti automobile.

Brojni Nijemci u posljednje su se vrijeme pridružili brojnim prosvjedima, uključujući onima protiv krajnje desnog populističkog AfD-a. Mnogi od njih svoje su mišljenje na ulicama iskazali po prvi put, zauzevši stav podrške demokraciji. I nogometni prosvjedi dospjeli su pod reflektor javnosti, a podrška je bila ogromna.

“Čini se da su nogometni navijači u zemlji izveli prosvjed s kojim se u ovom trenutku svi možemo poistovjetiti – i najzabavniji“, navodi tjednik Die Zeit.

Rasprava o budućem licu njemačkog nogometa u svjetlu krize prelila se i u glavne rasprave, uključujući televizijske rasprave u udarnom terminu, izazivajući razgovor o smjeru kojim zemlja želi ići dok se suočava s izazovima sukoba, klimatske krize i njihovih drastičnih gospodarskih posljedica.

Na još jednoj utakmici koja je prekinuta zbog bacanja teniskih loptica i čokoladnih novčića (simbolom percipiranih otimača novca koji pokušavaju “ukrasti” klubove navijača) pušteno je više autića na daljinsko upravljanje. Navijači su na tribinama razvili transparent na kojem je pisalo: “Zašto autići? Pa, nećemo biti na daljinsko upravljanje.”

FOTO: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Humor je pomogao potaknuti podršku prosvjedima.

Među ostalim trikovima, prosvjednici su na vratnice golova zaključali lokote. Uklonjeni su pomoću velikih kliješta, ali mogli su se jednostavnije otključati – kodom 5001, što je referenca na gotovo sveto pravilo vlasništva 50+1 koje upravlja bundesligaškim klubovima.

U slučaju većinskog vlasništva, nogometna momčad posluje kao posebna tvrtka. Matični klub mora imati 50 posto glasova, plus jedan glas, čime se osigurava da investitor nema većinsku kontrolu, kako bi se smanjio utjecaj autsajdera.

Kritičari prosvjednika kažu da su njemački nogomet ostavili izloženim i otvorenim za ucjene. Pitaju se kako popuniti višemilijunski manjak prihoda uzrokovan pandemijom.

Priznajući poraz, Hans-Joachim Watzke, glasnogovornik izvršnog odbora DFL-a i izvršni direktor Borussije Dortmund rekao je: “S obzirom na trenutni razvoj događaja, uspješan nastavak procesa više se ne čini mogućim. Čak i ako postoji velika većina za poduzetničku nužnost strateškog partnerstva, njemački profesionalni nogomet suočava se s teškim testom, koji uzrokuje velike sporove ne samo unutar saveza između klubova, već u nekim slučajevima i unutar klubova, između stručnjaka, trenera, klupskih dužnosnika, nadzornih tijela, udruga članova i zajednica navijača, koji sve više ugrožavaju rad utakmica, konkretne rasporede utakmica, a time i integritet natjecanja”.

Jedini preostali ulagač u ugovoru bio je CVC Capital Partners, koji je zauzvrat očekivao dvadesetogodišnji udio u prihodima od emitiranja i sponzorstva. Druga privatna kapitalna tvrtka, Blackstone – poput CVC-a, koju podupire Saudijska Arabija, što je dovelo do navijačkog skandiranja o “krvavom novcu”, zbog stanja ljudskih prava u zemlji – nedavno je odustala od ugovora.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.