Nino Raspudić: “Oko cijepljenja vlada opća konfuzija, nema redoslijeda, pa se neki prvo pobrinu za svoje”

Priča o cijepljenju preko reda ostavlja dojam mučnine, rekao je za N1 televiziju Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Mosta.

Raspudić smatra kako je priča o borbi protiv koronavirusa u startu počela loše: nije se postupalo po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pa zatim, kako kaže, “priču ne vodi ministar zdravstva kao u drugim zemljama, nego ministar unutarnjih poslova – pendrek i represija”.

“Vlada je na sjednici tijekom trećeg mjeseca prošle godine donijela odluku da sva javna nabava ide pod oznakom ‘tajna’, a nema više razloga da zadnjih pola godine ide mimo zakona o javnoj nabavi. Tek nakon deset mjeseci dobili smo prvo izvješće o radu Stožera, Hrvatska je jedinstven slučaj u EU po tome, u Njemačkoj je to jednom u tri tjedna.

Vidjeli smo da ministar Beroš uopće nije vidio ugovore s farmaceutima. Mi smo se potpuno naivno prepustili u ruke nedoraslih europskih birokrata koji su očito nasamareni”, prokomentirao je Nino Raspudić.

Opalo je povjerenje u Sabor

Sabor ima najniže povjerenje u zemlji, komentirao je, a saborski zastupnici su među prvima primili cjepivo kako bi se “narod poveo za njihovim primjerom, a među njima su se cijepili i zdravi ljudi u tridesetima”.

Podsjetio je i na slučajeve cijepljenja preko reda rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i šefa HGK Luke Burilovića.

“Boras kaže da je imao sreću da se zatekne na mjestu gdje je ostalo cjepiva u bočici, Burilović priča o braniteljskom statusu. Problem je što nemamo jasne parametre, ne zna se kada će se mjere pooštravati i popuštati pa sa strepnjom očekujemo milost premijera”, komentirao je Raspudić.

Sve to govori o općoj traljavosti, sve skupa je loše vođeno od strane premijera, Stožera i vladinog Znanstvenog savjeta, poručuje.

Cijepila se, kao što je poznato, i majka Alemke Markotić. Raspudić kao glavni problem navodi to što nema jasnih kriterija, što se ne zna kojim redoslijedom ide cijepljenje pa vlada opća konfuzija.

“Ne čudi što se neki prvo pobrinu za svoje”, komentirao je.

Komentiraj