‘Nina Obuljen Koržinek nakon izbora više neće biti ministrica. Plenković ima novu kandidatkinju’

Autor:

Josip Regovic, Matija Habljak, Borna Jaksic/PIXSELL

Izvori iz kazališnih krugova tvrde da se u vrhu HDZ-a ozbiljno kalkulira s mogućnošću da ako uspiju ponovno osvojiti vlast, premijer Andrej Plenković za novu ministricu kulture i medija postavi aktualnu intendanticu HNK-a u Zagrebu Ivu Hraste Sočo

U ozbiljnim kazališnim krugovima proširila se priča kako premijer Andrej Plenković u novom izbornom ciklusu, to jest nakon parlamentarnih izbora čije se raspisivanje očekuje najranije u svibnju, a najkasnije u rujnu ove godine, ne računa više na ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, jednu od svojih najvjernijih i najbližih suradnica i jednu od rijetkih ministrica koja je uspjela “preživjeti” oba njegova mandata tijekom kojih je zbog raznih afera iz Vlade moralo otići čak 30 ministara. Umjesto nje, kako tvrde izvori iz upućenih kazališnih krugova, nova Plenkovićeva ministrica kulture i medija, ako HDZ na čelu s Plenkovićem uspije ponovno osvojiti vlast, mogla bi postati Iva Hraste Sočo, bivša diplomatkinja i aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, inače bivša pomoćnica Karamarkova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Takve špekulacije bacaju sasvim novo svjetlo na ”aferu Geodetski fakultet” koja je uzdrmala Ninu Obuljen Koržinek i Vladu prije nešto više od dva mjeseca kada je u velikoj akciji policije po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja uhićeno 29 osoba, među kojima i dekan Geodetskog fakulteta Almin Džapo i profesor s tog fakulteta Boško Pribičević, a sve nakon što je portal Telegram između ostalog otkrio kako je nenamjenski potrošen novac za geodetska snimanja zgrada nakon potresa, to jest kako se izvlačio novac preko raznih tvrtki s kojima su Đapo i profesor Boško Pribičević bili povezani. Ta je afera izravno pogodila ministricu Ninu Obuljen Koržinek jer je novac Geodetskom fakultetu isplatilo njezino Ministarstvo kulture i medija, i to iz europskih sredstava. Premijer Plenković nakon toga žestoko je stao u obranu ministrice Nine Obuljen Koržinek tvrdeći da geodeti nisu plaćeni europskim novcem, iako postoji jasan trag da je riječ upravo o novcu iz europskih fondova, te da Ured europskog javnog tužitelja u tom predmetu uopće ne bi trebao biti nadležan.

Ministrica kulture i medija nina Obuljen Koržinek s intendanticom HNK-a u Zagrebu Ivom Hraste-Sočo, bivšom soranisticom koju je osobno progurala na tu poziciju. FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Iako se afera u međuvremenu stišala, to jest pala u sjenu zbog novih afera i smjena ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića uslijed otkrića Nacionala o tome kako je Lovrinčević ucjenjivao Mrežu TV budžetima za oglašavanje i pritom dogovarao “rikverc” novca, sudeći po informacijama iz kazališnih krugova, Plenković ipak nije zaboravio da su europski istražitelji ponovno došli na korak do Vlade, nakon što su se već jednom približili u slučaju bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac. Pa je moguće odlučio djelovati preventivno i u tišini se zahvaliti jednoj od svojih najdugovječnijih i najvjernijih suradnica. Jer Nina Obuljen Koržinek jedna je od rijetkih osoba koje su od početka bile isključivo Plenkovićev izbor jer nije dolazila iz neke od snažnih HDZ-ovih baza niti ju je gurala neka od županijskih organizacija, izuzev činjenice da je porijeklom iz Dubrovnika. Prema navodima osoba koje dolaze iz dobro upućenih kazališnih kuloara, trenutno je na stolu opcija da Plenković Ninu Obuljen Koržinek nakon parlamentarnih izbora koji slijede više ne imenuje na mjesto ministrice kulture i medija, što bi bio njezin treći uzastopni mandat, već joj umjesto toga osigura neku od unosnih, a zapravo nevidljivih funkcija u administraciji Bruxellesa.

Ta je vijest nedavno u jednom neslužbenom razgovoru došla i do ministrice Nine Obuljen Koržinek koja je ostala zatečena tom informacijom, a njezina prva reakcija bila je da se ona oduvijek planirala vratiti znanstvenom radu. Naime, Nina Obuljen Koržinek prije imenovanja u Vladu bila je znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, a prethodno je bila i načelnica Odjela za UNESCO u Ministarstvu vanjskih poslova. Obnašala je i dužnost savjetnice u Uredu za ravnopravnost spolova u uredu UNESCO-a u Parizu, ali i političke funkcije poput dužnosti šefice Kabineta i ministra kulture te državne tajnice.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Još je zanimljivije za koga se špekulira da bi mogla postati nova Plenkovićeva miljenica na mjestu ministrice kulture i medija. U ozbiljnim kazališnim krugovima počelo se pričati da bi se u toj ulozi nakon idućih parlamentarnih izbora mogla naći Iva Hraste Sočo, ravnateljica HNK u Zagrebu.

Iva Hraste Sočo je bivša operna pjevačica, sopranistica, docentica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i diplomatkinja koja je prije izbora na mjesto ravnateljice HNK u Zagrebu obnašala dužnost posebne savjetnice ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Još je zanimljivije da Iva Hraste Sočo slovi kao osoba bliska krajnje desnoj struji HDZ-a, koja je ponajviše stasala pod okriljem bivšeg Karamarkova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U diplomatsku službu Iva Hraste Sočo uključila se 2004., u vrijeme tadašnjeg premijera Ive Sanadera, a od 2005. bila je savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču. No kako je pisao portal Telegram, njezin veliki uspon u politici počinje s Karamarkovim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem kojem je 2015. postala najprije šefica kabineta, a uskoro ju je imenovao i pomoćnicom ministra. Političku podršku Ivi Hraste Sočo davala je i Ana Lederer, bivša intendantica HNK koja je također bila Hasanbegovićeva pomoćnica, a kasnije i politička suradnica kad je on izašao iz HDZ-a.

Ako se Plenković odluči odreći jedne od svojih najvjernijih i najdugovječnijih ministrica, to će značiti kako ipak nije zaboravio da su europski istražitelji u aferi Geodetski fakultet došli na korak od Vlade

No nakon smjene Karamarka i dolaska Plenkovića na vlast, Plenkovićeva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uzela je, izgleda, Ivu Hraste Sočo po svoje okrilje i potom promovirala u intendanticu najvažnijeg kazališta u državi. Iako u to vrijeme nije imala nikakvog upravljačkog iskustva u vođenju kazališta, zahvaljujući po svemu sudeći upravo političkoj podršci ministrice Nine Obuljen Koržinek, uspjela je pobijediti na natječaju na koji se tada prijavila i bivša ravnateljica HNK Dubravka Vrgoč, koja je HNK vodila od 2014. Upravo je ministrica Nina Obuljen Koržinek imala presudnu ulogu u imenovanju Ive Hraste Sočo, u zadnji ju je čas smijenila s mjesta članice Kazališnog vijeća HNK gdje je prethodno bila predstavnica Ministarstva kulture, no kako je to bila prepreka za njezinu kandidaturu, ministrica ju je morala povući s te pozicije prije raspisivanja natječaja za intendanticu. Nina Obuljen Koržinek također je u medijima ustrajno objašnjavala zašto je baš Iva Hraste Sočo izvrsna kandidatkinja za intendanticu, to jest kako ona ima “iznimne reference kao operna pjevačica, diplomatkinja, donedavna članica Kazališnog vijeća HNK te osoba koja izvrsno obavlja administrativne poslove”.

Nacional je još prije izbora Ive Hraste Sočo upozoravao na političku spregu i potencijalni sukob interesa ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Naime, kad je riječ o HNK Zagreb, ovo je bilo prvi put da se na mjesto intendanta, odnosno intendantice izabire stranački aktivna osoba jer čak ni Ana Lederer, u vrijeme kad je bila intendantica HNK u Zagrebu, nije bila vezana ni za koju stranku, odnosno ona se u Domovinskom pokretu aktivirala tek nakon isteka mandata intendantice. Isto tako, Nacionalovi izvori propitivali su tada je li Iva Hraste Sočo imala dovoljno referenci baš za poziciju intendantice, a propitivali su i činjenicu da je u politiku ušla u vrijeme Tomislava Karamarka, odnosno da je bila odabir bivšeg kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, iako je u karijeri bila pomoćnica čak troje ministara – Andree Zlatar Violić, Zlatka Hasanbegovića i Nine Obuljen Koržinek, kao i državna tajnica u mandatu Berislava Šipuša. Nacionalovi izvori isticali su da su Iva Hraste Sočo i Nina Obuljen Koržinek osobno bliske prijateljice, da su njihovi muževi čak navodno išli zajedno na jedno hodočašće u Španjolsku te su upozoravali da bi izbor Ive Hraste Sočo predstavljao eklatantan sukob interesa.

Intendantica HNK-a u Zagrebu Iva Hraste-Sočo slovi za miljenicu HDZ-a, a u svibnju 2021. bila je jedna od dviju službenih kandidatkinja za zamjenicu Davora Filipovića kad se kandidirao za gradonačelnika. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Upozoravalo se tada i da bi se imenovanjem Ive Hraste Sočo otvorilo pitanje sukoba interesa Nine Obuljen Koržinek.

„Ministrica je najprije osigurala da v.d. ravnatelja HRT-a postane Renato Kunić, s kojim su ona i njezin suprug intimno prijateljski povezani, a sada na mjesto intendantice HNK gura i svoju frendicu i specijalnu savjetnicu iz Ministarstva kulture i medija“, upozorio je Nacionalov izvor.

Iva Hraste Sočo već slovi za novu HDZ-ovu političku “zvijezdu” koja je prostor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u određenoj mjeri pretvorila u scenografiju za HDZ-ove stranačke događaje. Posljednji je bila proslava 200. obljetnice rođenja Ante Starčevića koju je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 11. prosinca prošle godine organizirala i platila Akademska zajednica HDZ-a dr. Ante Starčević. Na svečanoj proslavi bio je skoro cijeli vrh HDZ-a i države pa su tako u svečanoj loži zajedno s premijerom Plenkovićem i tada još ministrom Filipovićem, sjedili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić.

Plenković bi Nini Obuljen Koržinek mogao osigurati neku od unosnih, a zapravo nevidljivih funkcija u briselskoj administraciji, a kad su te vijesti došle do ministrice, ostala je zatečena

Ta je proslava na kraju postala posljednja postaja na neslavnom putu sada bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je upravo u HNK, tog 11. prosinca oko 22 sata navečer, nakon završenog svečanog koncerta, vjerojatno na mobitel dobio fotografiju naslovnice sutrašnjeg broja Nacionala, od 12. prosinca, na kojem je otkrivena afera Mreža zbog koje je premijer Plenković poduzeo jedan od svojih najbržih i najodlučnijih poteza i ekspresno već u utorak, 12. prosinca rano poslijepodne, smijenio i Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevića.

Zanimljivo je da je upravo Iva Hraste Sočo bila jedna od dvije službene kandidatkinje za Filipovićevu zamjenicu na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine kada je Filipović bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Filipović je na kraju ostao bez fotelje ministra, ali bi u novoj vladi, ako Andrej Plenković s HDZ-om uspije ponovno osvojiti vlasti, Iva Hraste Sočo mogla zato zasjesti u novu ministarsku fotelju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.