NIJE SVE IZGUBLJENO ‘Milanović ima još jednu pravnu mogućnost, evo kome se treba obratiti’

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic na konferenciji za medije rekao je sto misli o odluci Ustavnog suda da on ni u kojem slucaju ne moze biti mandatar Vlade za sastav buduce vlade niti premijer Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Reakcije ni danas ne jenjavaju, nakon što je Ustavni sud 19. travnja 2024. poručio predsjedniku Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar.

Ustavni sud ga je još u ožujku upozorio “da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji”. Sud smatra da je predsjednik Milanović kršio Ustav zbog nespojivosti njegove kandidature s ustavnim položajem i ovlastima Predsjednika Republike te načelom diobe vlasti te smatraju da je nakon prvog upozorenja Ustavnog suda Milanović uskladio svoje ponašanje s Ustavom, da bi on sada mogao dati ostavku i biti mandatar, ukoliko bi imao potreban broj potpisa.

Izvanredni profesor kaznenog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandar Maršavelski, za Jutarnji list je kazao da još uvijek postoji opcija koju Milanović nije iskoristio ukoliko smatra da je Ustavni sud povrijedio njegova prava.

Predsjednik Milanović u ovoj situaciji ipak ima još jednu pravnu mogućnost, a to je da se obrati Europskom sudu za ljudska prava. Naime, pravo na slobodne izbore, osim našim Ustavom, zajamčeno je i člankom 3. Prvog protokola uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Hrvatska se kao članica tog Protokola od 1997. obvezala da će provoditi slobodne izbore “u uvjetima koji osiguravaju slobodno izražavanje mišljenja naroda pri izboru zakonodavnih tijela”. Premda osobno smatram da je prethodno i posljednje upozorenje Ustavnog suda pravno ispravna reakcija u ovim specifičnim uvjetima uz zamjerku prešturih obrazloženja (temeljito obrazloženje je moglo uslijediti i naknadno), činjenica je da postoje i ozbiljni protuargumenti koje su u oba izdvojena mišljenja iznijeli suci Abramović, Kušan i Selanec“, kazao je Maršavelski.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Veronica

prije 1 mjesec

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ,.././.

Avatar photo
Veronica

prije 1 mjesec

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ;;;;;;