Nick Cave otkrio kako je smrt njegovih dvojice sinova utjecala na novi album

Autor:

21.06.2022., Zagreb - Nick Cave and Bad Seeds na In Music festivalu Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Glazbenik Nick Cave u intervjuu za Guardian govorio je o novom albumu “Wild God” koji će izaći u kolovozu, a otkrio je da je smrt njegovih dvojice sinova neizbježno utjecala na njegovo pisanje pjesama na novoj ploči.

“Čak i kada pokušavam upotrijebiti umjetnost da pobjegnem od određenih osjećaja i tuge koje me prožimaju, čini mi se da je mnogo toga protkano gubitkom moga sina Jethra. Ono što pokušavam reći je to da su ti gubici uključeni u umjetnički rad i da se kreću u smjeru koji je izvan naše sposobnosti da ih obuzdamo. Oni se nalaze na kraju svega što radite. To se dogodilo bez ikakve namjere”, rekao je Cave.

Godine 2015. njegov 15-godišnji sin Arthur, nakon što je prvi put uzeo LSD, pao je s litice u blizini njihove kuće u Brightonu. Godine 2022. u Melbourneu je umro njegov 31-godišnji Jethro koji je bolovao od shizofrenije. Novi album bit će prva Caveova ploča otkako je Jethro umro, a i ”Skeleton Tree” (2016.) i ”Ghosteen” (2019.) bili su usredotočeni na gubitak sina Arthura.

Cave je dodao i da ga je tuga zbog gubitka sinova natjerala da više cijeni život.

“Radost neočekivano i šokantno iskače iz prihvaćanja gubitka i patnje… To ni na koji način ne znači da smo to nekako preboljeli ili da smo sve potisnuli. To je glupo, čak i prihvaćanje da kažete samome sebi: ‘Samo da prođe nekoliko godina i život će se vratiti kakav je bio nekada.’ To se ne događa. Iz temelja ste se promijenili. Vaša kemija se promijenila. A kada se ponovno sastavite, postali ste druga osoba. Svijet se čini smislenijim”, rekao je Cave za Guardian.

“Stvaranje umjetnosti je samo po sebi veliki izraz radosti i optimizma. Zato nam treba. Glazba, umjetnost, podsjećaju nas na našu temeljnu sposobnost da stvaramo lijepe stvari od životnih sranja”, naglasio je.

Nick Cave And The Bad Seeds na turneji u Europi i Velikoj Britaniji će promovirati novi album ”Wild God”, a nastupit će i u zagrebačkoj Areni 15. listopada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.