NEZADOVOLJNI NOVLJANI Što s rodnom kućom Mažuranića?

Autor:

20.12.2014., Rijeka - Jaslice od keramike koje je izradila umjetnica Margereta Krstic izlozene su u vili Ruzic. Jaslice predstavljaju pricu Suma Striborova Ivane Brlic Mazuranic, a izlozbom se obiljezava 90 godina prijevoda Prica iz davnina i 200 godina rodjenja bana Ivana Mazuranica. Umjetnica je uz jaslice napravila i keramicke stranice price Sunce djever i Neva Nevicica koje su takodjer izlozene. Obljetnici su se prikljucili i ucenici i profesori Prve susacke hrvatske gimnazije u Rijeci Ivan Mazuranic koji su u vili Ruzic citali o zivotu bana Ivana Mazuranica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Novljani su ponosni na Vinodolski zakon i svoje Mažuraniće, ali neadekvatnim dugogodišnjim korištenjem kuće u kojoj su rođeni svi slavni Mažuranići nitko nije zadovoljan, pa postavljaju pitanje hoće li se na tom planu nešto uskoro promijeniti.

Godinama nakon Drugog svjetskog rata tu je bio Đački dom za djecu iz čitave bivše države koja su u tom ratu bila ostala bez roditelja. Potom su tu bila smještena djeca iz nepotpunih brakova, bez oboje roditelja, bez jednog roditelja ili iz obitelji problematičnog socijalno-zdravstvenog statusa.

Preustrojem mreže tih ustanova na državnoj razini dom Mažuranićevih ostao je bez korisnika i jasne svrhe, a potom je dio objekta dodijeljen na višegodišnje korištenje Centru za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce.

Trenutno je jedna od prostorija u tom povećem objektu iznajmljena za ured izvođaču radova na obilaznici Novog Vinodolskog, slovenskoj tvrtki Kolektor. Kada obilaznica bude izgrađena, a radovi su u tijeku i planira se da će biti završeni u proljeće 2026. godine, ured će iseliti.

Grad Novi Vinodolski vlasnik je zgrade, a već godinama se u gradskom vodstvu spominje više mogućih novih namjena – da će tamo biti muzej, a moguće i gradska uprava.

Ako se tamo preseli gradska uprava, onda bi se u obližnjem frankopanskom kaštelu, gdje je sada gradsko vodstvo, proširili prostori namijenjeni Narodnom muzeju.

Ivan Mažuranić, osim što je bio pjesnik i jezikoslovac, bio je i političar, ban i predsjednik Matice ilirske i predsjednik Hrvatskog sabora, stoga ako u kuću usele čelnici lokalne jedinice, političari i namještenici, neće tamo biti slučajni niti zalutali stanari.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.