Nevladina organizacija: Iran je ove godine već pogubio više od 50 ljudi

Iranske vlasti ove su godine već pogubile 55 osoba, objavila je u petak nevladina organizacija za ljudska prava, dodajući da je sve veće pribjegavanje smrtnoj kazni usmjereno na širenje “terora” u zemlji potresenoj prosvjedima.

Nevladina organizacija Iran Human Rights (IHR), sa sjedištem u Norveškoj, rekla je da je potvrdila najmanje 55 pogubljenja u prvih 26 dana ove godine.

Četiri osobe su pogubljene zbog optužbi povezanih s prosvjedima, dok je većina obješenih (37) pogubljena zbog kaznenih djela povezanih s drogom, objavio je isti izvor.

Ta nevladina organizacija nije rekla zbog čega je pogubljeno još 14 osoba.

Najmanje 107 osoba i dalje je u opasnosti od pogubljenja zbog prosvjeda, budući da su osuđene na smrt ili optužene za zločine za koje je predviđena smrtna kazna, dodaje IHR.

Svako pogubljenje u Iranu je “političko”, jer je glavna svrha “širiti strah i teror u društvu”, naglašava IHR.

“Da bismo zaustavili državni stroj za ubijanje, ne treba tolerirati nikakvo pogubljenje, bilo političko ili ne”, dodao je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghaddam.

Aktivisti optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao instrument zastrašivanja za gušenje prosvjeda koji su počeli 16. rujna, nakon smrti u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje uhićene tri dana ranije zbog kršenja pravila odijevanja za žene.

Po dužnosniku UN-a za ljudska prava, Volkeru Turku, “instrumentalizacija kaznenih postupka” u Iranu za kažnjavanje prosvjednika “odgovara ubojstvu koje je odobrila država”.

IHR i druge nevladine organizacije za ljudska prava tek trebaju objaviti statistiku o pogubljenjima u Iranu za 2022.

No IHR je početkom prosinca izvijestio da je obješeno više od 500 ljudi, što je rekordan broj u zadnjih pet godina.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]