Neven Budak: “Na hodniku dječje stomatologije sigurno je bilo još nekoga tko je mogao primiti cjepivo”

Autor:

06.02.2017., Zagreb - Neven Budak dao izjavu u DORH-u, vezanu za SDP-ovu aferu Putni nalozi.
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Neven Budak u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao stanje na zagrebačkom Sveučilištu, te sastanku Senata Sveučilišta koji bi se trebao održati idući tjedan.

Budaku se, kako je kazao, čini da je situacija na Sveučilištu dozrela za promjene. “Nadam se da će do njih i doći. Do ovoga pomaka je došlo zbog seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu”, poručio je profesor Budak.

Prema riječima predsjednika Sveučilišnoga savjeta Luke Burilovića, Savjet će zauzeti jasan stav. “To je poruka Senatu o tome što se od njih očekuju. Puno dekana poslušni su na upute koje dobiju iz politike, pa je moguće da preporuke iz Savjeta budu i poslušane”, kazao je Budak i dodao da – ako politika da mig – većina u Senatu može se postići bez problema.

Resorni ministar Radovan Fuchs oprezan je kod izjava o Sveučilištu. “Postoji autonomija Sveučilišta i Radovan Fuchs je u pravu kada ne želi komentirati, jer politika ne bi trebala utjecati na glasanje Senata. No politika ima utjecaj iz raznih razlog a i bojim se da bez takvog utjecaja odluka neće biti donesena. Ipak, nekoliko članova Senata djeluje po savjesti a ne po političkim uputama”, rekao je Budak.

Iako se Sveučilište financira iz proračuna, već nekoliko godina u Saboru nije podnošeno izvješće o radu. “No u obranu članova Senata, financiranje Fakulteta dodatnim sredstvima ovise o volji rektora. Nekada nije bilo tako, tijela Sveučilišta donosila su autonomno odluke, poštivale se odluke, no sada se samo provodi samovolja rektora. Zato se dekani ne žele zamjerati, kako ne bi ostali bez potrebnih sredstava za zapošljavanje, projekte”, objasnio je.

Dodaje da se neki dekani boje za posljedice, ako se suprotstave rektoru. “Ipak, neki fakulteti imaju dovoljno sredstava za samostalno funkcioniranje, pa me čudi da se i oni ne odupru”, naglašava Neven Budak.

Komentirao je i cijepljenje rektora Damira Borasa preko reda. “To me podsjeća na situaciju s Titanika – kada su u čamce za spašavanje trebali ići žene i djeca, pa je među njih ušao i direktor firme koja je upravljala Titanikom. Stvarno nemoralno gurati se preko reda, posebno kad to nikako nije potrebno, pod izlikom da se spašava cjepivo. Sigurno je bilo još nekoga na tom hodniku tko je mogao primiti cjepivo. A prema onome što je preneseno, rektor i njegova supruga bili su na dječjoj stomatologiji”, zaključio je Budak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.