EPA/Sebastian Scheiner / POOL

Netanyahu odbacio turske optužbe o umiješanosti Mossada u kurdski referendum

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u nedjelju optužbe turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je izraelska obavještajna agencija Mossad pomogla iračkim Kurdima organizirati osporavani referendum o neovisnosti.

Otvarajući sjednicu vlade Netanyahu je odbacio svaku umiješanost obavještajne službe u referendum iračkog Kurdistana, ali je ponovio da izraelska vlada gaji simaptije za kurdski narod.

Erdogan je u subotu rekao da su irački Kurdi referendum održan 25. rujna u autonomnom području iračkog Kurdistana slavili noseći izraelske zastave što po njegovu mišljenju pokazuje da administracija iračkih Kurda ima zajedničku povijest s Mossadom.

Netanyahu je podsjetio da Turska podupire Hamas, islamistički pokret koji Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

“Mogu razumjeti zašto oni koji podupiru Hamas žele vidjeti Mossad posvuda”, rekao je izraelski premijer.

“Međutim, Izrael nema nikakvu ulogu u referendumu iračkog Kurdistana, osim prirodne i duboke simpatije koju židovski narod odavna ima prema kurdskom narodu i njegovim aspiracijama”, objasnio je.

Izrael je jedini javno podržao kurdski referendum, nasuprot osudama i prijetnjama susjednih zemalja, a podršku su uskratile i velike sile poput Sjedinjenih Država.

Za neovisnost od ostatka Iraka izjasnila se velika većina sudionika referenduma pokrenutog na inicijativu predsjednika autonomne regije Kurdistana Masouda Barzanija. Iako su kurdske vlasti jamčile da neće automatski proglasiti neovisnost, službeni Bagdad ne pristaje na dijalog te je prekinuo zračne veze između iračkog Kurdistana i inozemstva.

Komentiraj