Nestalo ukrajinsko dijete pronađeno kod Putinovog saveznika? Margariti su promijenili ime i odveli ju u Moskvu

Autor:

Foto: Unsplash (ilustracija)

Dvogodišnja djevojčica koja je odvedena iz dječjeg doma u Hersonu 2022. godine navodno je usvojena od strane političkog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, prema dokumentima koje je BBC dobio.

BBC je pristupio evidenciji o usvajanju i rodnom listu koji pokazuje da je Margarita Propenko preimenovana u Marinu Mironovu, a kao njeni roditelji navedeni su lider stranke “A Just Russia” Sergej Mironov i njegova supruga Inna Varlamova.

Ženevska konvencija zabranjuje nepotrebno protjerivanje civila i mijenjanje obiteljskog statusa djeteta, što čini uklanjanje djece iz okupiranih područja Ukrajine i njihovo usvajanje mogućim ratnim zločinima.

Varlamova, koja se predstavila kao “voditeljica dječjih poslova iz Moskve”, posjetila je dječju bolnicu u Hersonu u kolovozu 2022. godine, gdje je 10-mjesečna Margarita bila liječena zbog bronhitisa.

Izvori su rekli BBC-u da je nakon posjeta Margarita vraćena u dječji dom gdje je živjela nakon što ju je majka napustila odmah nakon rođenja, da bi je zatim pokupila skupina ruskih muškaraca, neki od njih u vojnoj odori, i odvela u Moskvu.

Nekoliko tjedana kasnije, ostala djeca u domu, uključujući polubrata Margarite, odvedena su od strane ruskih dužnosnika, koji su rekli da će biti premještena u “sigurne uvjete na Krimu”.

Mironov je opovrgao izvještaje o tome da je usvojio ukrajinsko dijete, nazivajući ih “lažima ukrajinskih specijalnih službi i njihovih zapadnih kustosa”.

Ukrajina tvrdi da je od početka punom razmjerom invazije 2022. godine u Rusiju odvedeno 19.546 ukrajinske djece.

Povjerenica za prava djece u Rusiji, Marija Ljvova-Belova, tvrdi da ukrajinska djeca u Rusiji idu samo u udomiteljske obitelji ili privremeno skrbništvo.

“Mi nemamo usvajanja”, rekla je.

Rusija tvrdi da je anektirala velike dijelove ukrajinskog teritorija, uključujući regiju Herson, i sada ih smatra dijelom Rusije, a ne Ukrajine. Ova područja međunarodna zajednica priznaje kao teritorij Ukrajine.

Vlada Rusije rekla je BBC-u da dopušta usvajanje ruskih građana iz svojih novo proglašenih regija.

Putin i Ljvova-Belova nalaze se na tjeralici Međunarodnog kaznenog suda zbog “nezakonitog protjerivanja” ukrajinske djece.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.