Nestabilne kriptovalute sigurno utočište za kapital u zemljama pogođenim visokom inflacijom kao što su Turska ili Argentina

Autor:

09.05.2022., Zagreb - Iluistracija kriptovaluta. Dash.
  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nestabilne kriptovalute postaju, čini se, sigurna utočišta za kapital u nekim dijelovima svijeta poput Argentine i Turske, gdje su visoka inflacija i pad lokalnih valuta primorali građane da potraže spas u digitalnom novcu.

Po vlasništvu nad digitalnim valutama u svijetu prednjači Turska, s udjelom od 27,1 posto, a slijedi Argentina, s 23,5 posto, što je znatno više od procijenjene globalne stope od 11,9 posto, prema podacima istraživačke tvrtke GWI.

Pored vodećih pozicija u svijetu po usvajanju kriptovaluta, Turskoj i Argentini zajednička je i visoka inflacija, koja je dovela do pada tečajeva nacionalnih valuta i kontrole tijekova kapitala kako bi se lokalno stanovništvo odvratilo od iznošenja novca u inozemstvo. Godišnja stopa inflacija u Turskoj u ožujku je dosegnula 50,51 posto, a u Argentini čak 104 posto.

Turska lira i argentinski pezo strmoglavo padaju i na rekordno su niskim razinama. Na crnom tržištu za američki dolar primjerice treba izdvojiti oko 464 pezosa, što je više nego dvostruko više od službenog tečaja od 222 pezosa za dolar.

Velik dio kupnje takozvanih sigurnih utočišta bile su kriptovalute poput USD Coina (USDC) i Tethera (USDT), koji predstavljaju kripto tokene vezane jedan naprema jedan za tradicionalnu imovinu poput američkog dolara ili zlata, omogućavajući ulagačima alternativu u uvjetima kada nema dovoljno dolara .

“Bilo da je riječ o malim ili institucionalnim investitorima, ljudi razmišljaju o tome kako se možemo zaštititi od pada vrijednosti valuta”, rekao je Ehab Zaghloul, glavni istraživač u Tribal Creditu, platformi za digitalna plaćanja za startupove na tržištima u razvoju. “Oni potencijalno žele držati dodatnu imovinu vezanu za jaču valutu, dakle nešto poput USDC-a ili USDT-a ili bilo što vezano za snažniju valutu poput američkog dolara”, dodao je.

Obujam trgovanja parom USDT-turska lira prošli je tjedan dosegnuo višemjesečni maksimum, potaknut slabljenjem turske valute i predstojećim ključnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, rekla je analitičarka tvrtke Kaiko Dessislava Aubert.

“Općenito, veća je sklonost prihvaćanju kriptovaluta u zemljama s kapitalnim ograničenjima i financijskom i političkom nestabilnošću”, konstatirali su analitičari istraživačke tvrtke K33 Research.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.