Neron nije svirao violinu dok je 64. godine gorio Rim

Dana 18. srpnja 64. godine je Rim zahvatio veliki požar koji je potrajao šest dana i u kojem je izgorjelo oko 70 % grada. Danas je u popularnoj kulturi i dalje prisutna predodžba da je Neron, čuvši kako grad gori, odlučio zasvirati violinu. Iako je Neron zapamćen kao vrlo okrutan i bezobziran vladar, u navedenoj legendi ima nekoliko ozbiljnih propusta.

Kao prvo, violine tada nisu postojale jer su izumljene tek u 16. stoljeću. Izvor ovoga mita vjerojatno je zapis poznatog rimskog povjesničara Tacita o tome kako je Neron tom prilikom pjevao pjesme o padu Troje. Međutim, Tacit je izrijekom naveo da je riječ o glasini, a ne pouzdanoj informaciji. Nadalje, Neron se u trenutku izbijana požara nalazio u vili oko 50 km udaljenoj od Rima. Odmah nakon što je dobio vijest o požaru, car se vratio u Rim i počeo organizirati pomoć žrtvama. Neki mu još uvijek nisu vjerovali na riječ te su ga optužili da je sam podmetnuo požar kako bi porušio dio grada i na njegovom mjestu izgradio veličanstvenu palaču.

Sam Neron je za podmetanje požara optužio kršćane. Kako god bilo, priča o sviranju violine je mit koji je očito nastao više od tisućljeća iza Neronove smrti.

Komentiraj