Neredi na Capitolu: Počelo saslušanje, Trump optužen za pokušaj državnog udara

Autor:

epa09981183 Former US President Donald Trump smiles, during the National Rifle Association’s convention at the George R Brown Convention Center, in Houston, Texas, USA, 27 May 2022. Protests are expected outside the convention which is being held only a few hours away from Uvalde, Texas, where 19 students and two teachers were killed by an 18-year-old gunman who entered their elementary school.  EPA/AARON M. SPRECHER

EPA/AARON M. SPRECHER

Bivši američki predsjednik Donald Trump organizirao je prošlogodišnju pobunu na Capitolu u pokušaju državnog udara, prenosi BBC tvrdnje do kojih su došli istražitelji Kongresa tijekom saslušanja o napadu na Kapitol koje su javno emitirale američke televizije.

Liz Cheney, republikanska potpredsjednica odbora, rekla je da je Trump ‘zapalio plamen ovog napada’. Demokrat Bennie Thompson poručio je da je napad na Capitol ugrozio američku demokraciju. “6. siječnja bio je kulminacija, bio je to pokušaj državnog udara, drski pokušaj, kako je netko rekao ubrzo nakon 6. siječnja, da se zbaci vlada. Nasilje nije bilo slučajno. To je bio posljednji Trumpov pokušaj”, rekao je.

Pristaše Donalda Trumpa, podsjetimo, upali su u Kongres 6. siječnja 2021. dok su se zastupnici sastali kako bi potvrdili izbornu pobjedu Joea Bidena. Nakon istrage koja je trajala gotovo godinu dana, u četvrtak je počelo saslušanje.

Na početku su saslušani neki od najbližih Trumpovih suradnika, kao što su bivši glavni državni odvjetnik Bill Barr, ali i Trupova kćer Ivanka.

“Ne možemo živjeti u svijetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stajališta, nepotkrijepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prevare na izborima”, rekao je bivši glavni državni odvjetnik.

Sljedeća dva tjedna očekuje se još pet saslušanja.

‘Budite ondje, budite divlji’ – poručio je Trump, i rulja je krenula. Uništavali su sve pred sobom, živote je izgubilo petero ljudi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.