Kultura
Decoration icon

Pokemoni

Neobičan slučaj u amsterdamskom muzeju Van Gogha: Pokemoni na zidovima

Autor:

epaselect epa10888485 Visitors look at a painting by an artist who was inspired by Vincent van Gogh's work, at the Van Gogh Museum in Amsterdam, the Netherlands, 28 September 2023. Some of Vincent van Gogh's best-known works inspired six paintings that artists from The Pokemon Company have created of Pokemon. The exhibition runs from 28 September to 07 January 2024.  EPA/REMKO DE WAAL

EPA/REMKO DE WAAL

Neobični gosti osvanuli su u amsterdamskom muzeju Van Gogha: Pikachu i drugi Pokemoni našli su svoj put do zidova jednog od najposjećenijih muzeja u Nizozemskoj.

Da stvari budu još čudnije, figure Pokemona prikazane su u stilu poznatih djela Vincenta van Gogha (1853.-1890.).

Izgleda kao da je nizozemski slikar i sam bio obožavatelj Game Boy klasika iz 90-ih nakon kojeg su napravljene animirane serije, kartice za razmjenu, a došlo je i do kratkotrajne pomame traženja Pokemona pomoću aplikacije za pametne telefone.

Među slikama koje su izložene od kraja rujna jedna je na kojoj je Pikachu u sivom filcanom šeširu, baš onakvom kakav je nizozemski slikar nosio na svom slavnom autoportretu.

Muzej je objavio da surađuje s tvorcima Pokemona kako bi “doprli do novih generacija”.

Direktorica Emilie Gordenker pojasnila je da se ne radi o reklamiranju Pokemona koji je “ikona japanske vizualne kulture. A Van Gogh je bio jako zainteresiran za japansku grafiku”.

Izložba ipak promovira “posebnu promotivnu karticu koja se može dodati vlastitoj kolekciji.”

Uz objašnjenje kako nacrtati Pikachua, traganje za Pokemonima po muzeju i zabavu za školarce, izložba “Pokemon u Van Goghovom muzeju” otvorena je do 7. siječnja 2024.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.