NEMIRI & NESANICE: Željka Markić pobjeđuje feralovce: piše o ‘mrziteljima Crkve’, ali satirično. Preporuka!

Autor:

Robert Anic, Patrik Macek/PIXSELL

Obiteljaši nas tek trebaju iznenaditi i pokazati svu raskoš talenta za satiru, jer sličan se izvještaj priprema i za BiH. U izvještaju će, sasvim sigurno, biti citirana i međugorska Gospa

Okrugli stol u povodu predstavljanja „Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini“, održan 27. rujna u Hrvatskom saboru u organizaciji saborskog zastupnika Stjepe Nikole Bartulice i udruge U ime obitelji, nije odavao dojam, iskreno ću reći jer sam to pratio, da se predstavlja satira, a ne ozbiljno istraživanje. Ali najprije o percepciji izvještaja u Kutlešinom Glasu Koncila (2. listopada, portal). ‘’Dokument… (piše glavni urednik Branimir Stanić) je zbir uglavnom medijskih napisa u kojima su po različitim kriterijima, često na vrlo grub način, diskriminirani katolici zbog svojih stajališta ili samo zato što su se u svojem društvenom djelovanju deklarirali katolicima. Od diskriminiranja u Hrvatskoj nisu izuzeti ni (nad)biskupi ni svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, crkvena tijela i vjernici laici. No u izvještaju za obje godine pokazalo se da nekima ništa nije sveto, uključujući i gaženje po bl. Alojziju Stepincu, okolnostima njegova mučeništva, s nevjerojatno velikom količinom povijesnih neistina…’’

Komentar katoličkog tjednika ima naslov: „DOK OBRAZI BOLE… Ne jenjava diskriminacija katolika“. Moji obrazi, jer sam u dokumentu dosta prozivan, zaista ne bole, mada ima tu elemenata itekako za tužbu. A papazjanija koliko hoćeš!

A ima i čistih idiotizama. Naprimjer: ‘’Dana 15. kolovoza 2021. Petar Kuzmič, pentekostni pastor u Prekomurju u Sloveniji…’’ Naime, trebaš baš biti ignorant da ne znaš da je prof. Kuzmič napustio rodno mjesto u ranoj mladosti, da nikada nije bio pastor u Prekomurju odnosno da je cijeli život radio kao teolog i profesor, od toga 50 godina na čelu Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku (ETF u doba kada sam tamo studirao i branio magisterij znanosti).

Stječe se dojam da su izvjestitelji osobito fokusirani na moj rad pa često navode moje tweetove ili kolumne na Autografu ili u Nacionalu. Evo primjera: “Dana 11. srpnja 2021. Drago Pilsel u kolumni za Nacional iznosi neistine o kardinalu Alojziju Stepincu, govoreći da Stepinca iako nije ratni zločinac, ‘možemo (…) teretiti za kunktatorstvo, za šutnju i kukavičluk ili ga okvalificirati kao osrednjeg, nedoraslog diletanta, kao moralno deficitarnu osobu’. Kao i Porfirije, Klasić, Goldstein i Grünfelder, ni Pilsel ne nudi nikakve argumente protiv blaženog kardinala Stepinca niti se iz njegova teksta može naslutiti zašto bi se Stepinca teretilo za kunktatorstvo, šutnju, kukavičluk, diletantizam i moralni deficit.”

Ne samo što sam nudio i stalno nudim argumente za ono što pišem, recimo, ovdje u Nacionalu, već smo te katoličke diletante i mistifikatore demolirali činjenicama o kojima, naravno, oni šute, pa tako i o našem dokazivanju da Stepinac nije ni zračen ni trovan, već je umro od jedne vrste leukemije. Točka. Boli obraz? Naravno da ih boli!

Ako sam već citirao jedan katolički medij, čini mi se zanimljivim i korisnim navesti i jedan svjetovni. Novinar Hrvoje Šimičević (također prozvan u izvješću) u članku „Crkva i kobasice“ piše da dokument udruge U ime obitelji koji razotkriva „dezinformacije“, „laži“ i „manipulacije totalitarno-nacističko-komunističkog tipa protiv Crkve“, nalikuje na satiru (tjednik i portal Novosti, 6. listopada) te da je u dokumentu opisan sadržaj jednog teksta na Indeksu isključivo zato što je autor u njemu primijetio da sisački biskup Vlado Košić voli ratnog zločinca Darija Kordića, ali mrzi sajamske kobasice za vrijeme Božića.

„Ovo svakako nalikuje na satiru, nešto što bi netko napisao oponašajući ozbiljne godišnje izvještaje o kršenju ljudskih prava, kao akt ismijavanja pripadnika nacionalne i vjerske većine u Hrvatskoj koji tvrde da su ugroženi oni, a ne razvikane manjinske skupine. Ali ne, ovo je posve ozbiljan dokument udruge pod ravnanjem Željke Markić, koji zauzima čak 158 stranica“, piše Šimičević.

„Mislim da se u Hrvatskoj, nažalost, stvara narativ u medijskome prostoru da su samo određene skupine, ranjive skupine – recimo tako, žrtve diskriminacije i netrpeljivosti. Mislim da iskustvo govori, ili jednu drugu sliku prezentira, da trebamo ustrajno raditi na tome da i pripadnici većinskog naroda ili većinske vjere u Hrvatskoj – katoličke vjere – isto mogu biti žrtva napada i slično vezano s time”, rekao je zastupnik Bartulica na okruglom stolu u Saboru. Osim što analitičari udruge U ime obitelji ne znaju pisati, oni ne umiju ni čitati (Šimičević kaže i ja supotpisujem), a super mi je da je izvještaj udruge U ime obitelj veličao i novinar Večernjeg lista Darko P. pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje, što sve ovo pretvara ako ne u apsurd, onda u crnu komediju. Elem, Željka Markić tek nas treba iznenaditi i pokazati svu raskoš talenta za satiru, jer sličan izvještaj priprema se i za Bosnu i Hercegovinu. Poznajemo i cijenimo tamošnji humor. U izvještaju će, sasvim sigurno, biti citirana i međugorska Gospa. Mašallah.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.