NEMIRI & NESANICE: Griješi reis Kavazović kada proklinje Darija Kordića: kako će ovaj bez pokajanja izići pred Boga?

Autor:

Robert Anic, Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Ekipa pjeva i kod refrena ‘Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog / Vrijedilo je jer nas danas blagoslivlja Bog’, Kordić i društvo ozareni dižu glasove i ruke prema nebu

U subotu je televizija N1 BiH objavila snimku za koju nije jasno kada je točno nastala i u kojem kontekstu, a prenio ju je veliki broj portala u Hrvatskoj i BiH, koja prikazuje Darija Kordića u društvu nekolicine muškaraca, koje je predstavio kao ‘’prijatelje sa sjevera Hrvatske’’ te pojasnio kako ga je jedan od njih pitao o današnjem odnosu prema ratnim zbivanjima 90-ih godina. Kordić je tijekom rata u BiH bio jedan od čelnika Herceg-Bosne i HDZ-a BiH, a pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio HVO, uključujući masakr u Ahmićima. ‘’Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao: sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila’’, kazao je Kordić na spornoj snimci. Uslijedio je pljesak okupljenih, a potom i pjesma ‘’Vrijedilo je’’ Miroslava Škore. Ekipa tako pjeva pjesmu i kod refrena ‘’Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog / Vrijedilo je jer nas danas blagoslivlja Bog’’, Kordić i društvo ozareni dižu glasove i ruke prema nebu.

Odmah nakon objavljivanja snimke poglavar Islamske zajednice u BiH reis-l-ulema Husein ef. Kavazović poručio je haaškom osuđeniku Dariju Kordiću da zaslužuje samo prijezir i vječno prokletstvo. Kavazović je reagirao objavom na Facebooku u kojoj je Kordićevu izjavu nazvao sramotnom. Dodao je kako je riječ o osobi koju neki dužnosnici dočekuju kao heroja te vode i po vjerskim objektima i skupovima predstavljajući ga uzorom za buduće generacije. Time je aludirao na činjenicu da su se s Kordićem u društvu pojavljivali političari poput čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a sadašnja predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara opisala ga je kao prijatelja kojega se ne odriče te je konstatirala kako osoba koja je odslužila kaznu time prestaje biti ratnim zločincem.

‘’Zločinci koje se dočekuje u zajednici kao heroje nemaju potrebu pokajati se za svoja nedjela niti iskreno tražiti oprost žrtava. Ovako oni govore kada ih se tako ‘rehabilitira’. Oni siju sjeme novog zla. Nisam ništa drugo ni očekivao. Neka je rahmet Božji dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju i onima koji na to pristaju’’, poručio je u emotivnoj objavi poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Mislim da je reis Kavazović pogriješio kada je prokleo Kordića. U islamu je, inače, proklinjanje zabranjena stvar. Što se tiče proklinjanja dušmana i neprijatelja (a Kordić svakako jest neprijatelj pobožnih muslimana kojima su zločini, osobito onaj počinjen u Ahmićima, jako bolna rana), smatram da je i to nepotrebna gesta jer Uzvišeni Gospodar zna svaku nepravdu koju neko učini te dobro zna svakog ‘’zalima’’, to jest nasilnika i nepravednika. Božja pravda će kad-tad svakog od nasilnika i nepravednika besprijekorno stići, uči islamska moralna teologija, jer On jasno u časnom Kur’anu poručuje da će kazniti svakog nasilnika i da Mu nijedan neće umaći. Prema tome, tko god je bilo kome učinio neku nepravdu ili vid nasilja, vrijeđanja i poniženja, neće proći nekažnjeno. To je ‘’sunnetullah’’, Božji zakon u kozmosu koji je nepromjenjiv i pravedan. Kleli nasilnika ili ne, on će po zasluzi biti kažnjen, nekada na ahiretu, a nekada i na dunjaluku i na ahiretu. Stoga nema potrebe da muslimani upućuju kletve jer one su u slučaju nasilnika višak (nepotrebne).

Svrsishodniji i pametniji mi je potez predsjednika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića, koji je Tužiteljstvu BiH dostavio prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i drugih osoba zbog ‘’izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima’’, što je objavio N1 BiH. U prijavi je naveo kako je Kordić ‘’javno izjavio da bi (po svemu sudeći) ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima’’ te da ga je zbog toga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno osudio na 25 godina zatvora.

Ovom kolumnom želim upozoriti na ključni aspekt problema, a to je Kordićev stav da se ne želi pokajati i ispričati, da se smatra žrtvom suda i politike, pak da ga katolički i neki hrvatski politički prvaci predstavljaju kao uzora i heroja. Ovo pišem svjestan poraza Katoličke Crkve u Hrvatskoj koja je Kordiću dala titulu diplomiranog teologa. Pokajanje nisu ni osjećaji ni obilne suze. Pokajanje znači da nam je žao zato što smo povrijedili Gospodina i bližnje onime što nam se nastanilo u srcu i što smo učinili; ono znači biti spreman umrijeti kao ono što smo bili i omogućiti Bogu da nas promijeni u ono što On želi da budemo. Pokajanje znači dovoljno zamrziti grijehe i grješne strukture karaktera tako da, kad ih smatramo mrtvima, smrt zaista i nastupi jer ih više ne želimo. Istoga časa nastupa promjena života i grešnik iznutra bude tjeran zagrliti one koje je povrijedio. Kordić od toga zazire. Ne samo to, on se hvali svojim nedjelima. Kazna Haaškog suda očito nije imala učinka. Pustili su na uvjetnu slobodu osobu koja bi, kaže, sve ponovila. ‘’Vrijedilo je’’, reče Kordić. Još je strašniji nedostatak reakcije katoličkih prvaka. Smatra li, naprimjer, biskup Vlado Košić (koji je Kordiću poljubio ruku na zagrebačkom aerodromu) da je dobro što su ubijeni muslimani u Ahmićima? Sve je ostalo Kavazović dobro rekao, osim kletve, jer prokleli su sami sebe oni koji siju smrt, mržnju i razdor.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.