Patrik Macek/PIXSELL

NEMA DOVOLJNO Kuščević iznio broj potpisa, objavljene i nepravilnosti

Ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu je na sjednici Vlade predstavio izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative ‘Narod odlučje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’.

“Ministarstvo uprave i APIS sklopili su ugovor za provjeru broja birača. APIS se obvezao utvrditi mjere i norme sigurnosti dokumenata to jest potpisnih lista. Utvrđeni su sljedeći kriteriji kako su se provjeravali potpisi: da se potpisnik nalazi u registru birača zadnji dan roka za prikupljanje potpisa, čitko i točno napisano ime i prezime te ispravan OIB, ispunjeni svi podaci u pojedinom retku potpisne liste koji ne smiju biti ispravljani te ista osoba ne može dva puta potpisati listu”, kazao je Kuščević.

“Izvješće je transparentno”, kazao je Kuščević dodajući kako je provjerom jednoglasno utvrđeno da za nijednu inicijativu nije utvrđen dovoljan broj potpisa.

Kuščević je naveo da je Inicijativa Istina o Istanbulskoj predala 390.916 potpisa, od čega je 44.974 neispravnih. Št se tiče potpisa inicijative Narod odlučuje, za prvo pitanje predano je 412.325 potpisa, ispravnih je 371.450, a 40. 875 neispravnih. Za drugo pitanje te inicijative predano je 407.835 potpisa, ispravnih je 367.169, a 40.666 nevažećih.

Kako pokazuje izvješće predstavljeno na sjednici Vlade među nevažećim potpisima bilo je duplih potpisa, onih čiji OIB ne postoji u evidencijama, maloljetnih osoba, osoba koje nisu hrvatski građani, a bilo je i ‘potpisa’ umrlih osoba.

Među potpisima inicijative Istina o Istanbulskoj bilo je 45.328 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 354 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 44.974 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima: 8.000 duplih potpisa, 2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 158 osoba nisu hrvatski državljani, 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa.

33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci, nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.), navodi se u izvješću.

Što se tiče prvog pitanja inicijative Narod odlučuje, utvrđeno je 41.370 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 495 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.875 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima: 7.488 duplih potpisa, 1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 332 osoba nije hrvatski državljanin, 120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa.

30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.), stoji u dokumentu.

Kod drugog pitanja iste inicijative, utvrđeno je 41.190 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 524 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.666 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima: 7.443 duplih potpisa, 1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 321 osoba nije hrvatski državljanin, 115 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa.

30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni supodaci koji nisu propisani – MBG i sl.), zaključuje se u izvješću.

ZEKANOVIĆ “Nije moguće da toliko potpisa nije vjerodostojno”

INICIJATIVE “Želimo točnu informaciju koji potpis nije valjan”

Komentiraj