Neljudski uvjeti radnica u tvornici: “Ako vam je vruće – skinite se u gaće! Jel’ na njivama imate klimu?”

Autor:

27.09.2010., Zagreb - Unatoc tome sto nisu primile placu zadnjih pet mjeseci, radnice tvornice Kamensko uredno rade. Nakon radnog vremena prosvjeduju ispred tvornice, a njih 20 strajka gladju vec 8 dana. rPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL

Radnice u tvornici pamučne odjeće Jumko u srpskom Vranju ovih dana jedva preživljavaju velike vrućine. U tvorničkim pogonima nema klime, a one već duže vrijeme rade u zagušljivim prostorijama, u kojima je izmjereno više od 35 stupnjeva Celzijusa.

“Ako vam je vrućina – skinite se u gaće!”, “Je l’ na njivama i kod kuće imate klimu?”, “Klime nemaju ni ovi iz Uprave, što vi očekujete?”, samo su neki od odgovora voditelja jednog od pogona nakon što su radnice zatražile da im osiguraju klime ili barem ventilatore.

Nekim zaposlenicama zbog vrućine je pozlilo. Kad su šefovi od direktora pogona zatražili ventilatore, odgovorio im je:

“Ako ne može raditi zbog vrućine, neka se skine u gaće”.

Redakciji portala Nova.rs javilo se nekoliko radnika vranjske kompanije Jumko, koji već danima na tropskim vrućinama rade bez klime i ventilatora. Postoji i fotografija termometra iz tvornice, koji pokazuje 35 stupnjeva u zatvorenom i u porastu je.

Kako je ispričao jedan od radnika konfekcije, zaposlenice su u drugim pogonima nakon neuspjelih molbi da im šefovi i direktori osiguraju neku vrstu rashladnog uređaja, počele od svog novca kupovati ventilatore.

“Zamislite, ovdje svi skoro radimo za minimalac, i mi da izdvajamo za ventilatore”, ogorčeni su radnici.

Iz Uprave tvornice Jumko još se nisu oglasili o uvjetima rada u pogonima.

Nakon 40 godina rada u pogonu poznate tvrtke, radnica se razboljela. Konačno dobila presudu u svoju korist

OZNAKE: Srbija, vranje, radnice, jumko

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.