Nekoliko tisuća ljudi na Danu sjećanja u Škabrnji. Butković: “Ovo se ne smije zaboraviti”

Autor:

18.11.2023., Skabrnja - Svecanim mimohodom i polaganjem vijenaca na spomen obiljezju masovne grobnice, obiljezava se obljetnica stradavanja branitelja i civila. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

 Obilježavanje 32. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počelo je u subotu okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto.

Iz naselja Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., u 10 sati krenula je kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

U Vladinu izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i još bitnije, treba to prenositi na mlađe generacije, da se ovo više nikada ne ponovi”, poručio je ministar Butković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je da „moramo stalno podsjećati što se ovdje dogodilo za sve one koji tada nisu bili živi, ali u miru, dostojanstvu i svi zajedno“.

Ako ikada trebamo biti u miru, to je danas upravo zbog svih koji su izgubili svoje najmilije, dodao je.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a na komemoraciji i u koloni sjećanja je i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ)  predvođeno general-bojnikom i predsjednikom HGZ-a Marinkom Krešićem.

U Škabrnju je iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine stiglo nekoliko tisuća građana, brojna su izaslanstva Zadarske i susjednih dalmatinskih županija, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te saborski zastupnici i državni tajnici.

Nakon mise za domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 12 sati krenut će Mimohod – Korak po korak, do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju sv. Luke, a u 12.30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.