Neiskorišteni lijekovi protiv korone koristit će se za liječenje mačaka na Cipru

Autor:

05.08.2023., Drenje Brdovecko - Zbog izlijevanja rijeke Save, voda prijeti kucama u Drenju Brdoveckom. Macka Djurdja na vrecama s pijeskom. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Neiskorišteni lijekovi protiv koronavirusa za ljude bit će dostupni za liječenje mačaka na Cipru, gdje tisuće mačaka umiru od mačje Covid bolesti, objavile su tamošnje vlasti, a javlja AFP.

Vlada je odobrila tu odluku sukladno preporuci ministarstva poljoprivrede.

Kaos je nastao na Cipru zbog pojave životinjskog soja koronavirusa, a sada je problem konačno dobio rješenje.

“Zalihe pripravaka koji su korišteni za liječenje slučajeva ljudskog koronavirusa, a više se ne koriste, mogu se iskoristiti za liječenje mačaka”, rekli su iz tamošnje Vlade.

Lijek, koji dolazi u obliku tableta, bit će distribuiran veterinarima.

Aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da se Cipar pretvara u otok mrtvih mačaka, tvrdeći da je bolest vjerojatno ubila veći dio njihove milijunske populacije.

Međutim, veterinarsko udruženje otoka tvrdi da su izvješća o smrti do 300 tisuća mačaka pretjerana i procjenjuju broj umrlih mačaka na manje od 10 tisuća.

Legenda kaže da je rimska carica Helena prije otprilike 1700 godina prva donijela mačke na Cipar kako bi se borile protiv otrovnih zmija. Arheološke iskopine pokazuju da su mačke na ovome otoku i duže, a u neolitiku su se ove životinje na Cipru pokapale skupa s ljudima.

OZNAKE: cipa, mačke, koronavirus

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.